Mercedes radnicima plaća da ostanu zdravi

Njemački automobilski koncern Daimler, ubuduće će svojim radnicima isplaćivati specijalni bonus ako budu rijetko izostajali s posla zbog zdravstvenih razloga, te istodobno uvodi besplatan zdravstveni pregled u svrhu prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

“Dogovorili smo se, uzimajući u obzir sve interese, da uz uvođenje besplatnog sistematskog preventivnog pregleda, pristanemo i na isplatu bonusa u slučaju rijetkog odlaska na bolovanje”, rekao je predsjednik radničkog savjeta Daimlera, Michael Brecht, a prenijeli su njemački mediji u petak.

Daimler će radnicima koji tokom godine nisu izostali s posla zbog bolesti plaćati bonus u iznosu od 200 eura.

Kritičari u ovom programu vide opasnost od skrivanja bolesti kod radnika, jer je sad motivacija da se na posao odlazi, uprkos narušenom zdravstvenom stanju, porasla.

“Finansijski poticaji mogu radnike navesti na to da uprkos bolesti dolaze na posao. U pojedinim slučajevima to može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja”, rekao je predsjednik Saveza specijalista medicine rada, Wolfgang Panter, za dnevnik Frankfurter Rundschau.

Daimler je, u usporedbi s ostalim automobilskim firmama, poznat i po visokim godišnjim bonusima koji se određuju prema dobiti firme. Ove godine će radnici Daimlera, prema informacijama Frankfurter Allgemeine Zeitunga, dobiti bonus u iznosu od 5625 eura.

 

Biznis.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *