JOŠ JEDNO TURSKO I SVJETSKO ČUDO: Evroazijski tunel, 106 metara ispod mora! (VIDEO)

Evroazijski tunel koji spaja evropsku i azijsku stranu Istanbula dug je 5,4 kilometra a putovanje između dva kontinenta skratit će sa 100 na svega 15 minuta.

Podvodni tunel koji će znatno skratiti trajanje putovanja za vozila iz dijela Istanbula na azijskoj strani do dijela grada na evropskoj strani otvoren je danas u prisustvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, premijera Binali Yıldırıma i drugih zvaničnika kao i velikog broja građana.

Dvoetažni tunel ispod dna mora dug je 5,4 kilometara, a ukupna dužina projekta iznosi 14,6 kilometara.

Prošireni su i putevi na dionicama Sarayburnu-Kazlicesme i Harem-Goztepe, a izgrađene su i raskrsnice, podvožnjaci i nadvožnjaci.

Time što su prošireni putevi na ulazu i izlazu tunela, saobraćaj je dodatno rasterećen, a i doprinijet će očuvanju okoline, jer će dionica Kazlicesme-Goztepe biti najkraća pa će samim tim biti manja emisija štetnih plinova, a i troškova održavanja vozila.

Projekat je realiziran po modelu BOT (build-operate-transfer) a njegova je vrijednost 1,2 milijarde dolara. Oko 960 miliona obezbijeđeno je kroz međunarodne kredite, a preostali iznos finansirali su nosioci projekta, Yapı Merkezi i SK E & K.

Na projektu su radili istaknuti svjetski inžinjeri, a ima i razvijeni sistem za siguran i neprekidan cjelodnevni saobraćaj. Osim toga, tunel je zahvaljujući savremenoj tehnologiji i metodama izgrađen na takav način da neće biti pod utjecajem rizika od potresa i cunamija.

Također, bit će pogodan za korištenje i tokom nepovoljnih vremenskih prilika. Istovremeno zbog visokih sigurnosnih karakteristika, može biti korišten kao sklonište.

Svaka tačka tunela bit će nadgledana 24 sata dnevno, a savremena infrastruktura bilježit će brzinu kretanja vozila.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *