Upravni odbor BHRT-a: Članovi zarađivali 1.000 KM po samo jednoj sjednici

Funkciju članova Upravnog odbora BHRT i Odbora sistema Javnog RTV servisa u BiH su u različitim periodima od 2013. do 2016. godine obavljali Valentina Rupčić, Esad Gotovuša, Vladimir Marčeta, Sanja Latinović i Mirko Vuković. 

Prema podacima iz BHRT-a, u tom periodu je održano ukupno 67 sjednica ova dva odbora na ime čega je navedenim članovima ukupno isplaćeno oko 326 hiljada KM.

Drugim riječima, svaki od navedenih članova komisije je po jednoj sjednici zarađivao u prosjeku oko 1.000 KM.

Ali pojedini članovi su zarađivali više od ostalih, pa je u periodu od decembra 2012. do oktobra 2016. Valentina Rupčić zaradila 82.109 KM, Esad Gotovuša je inkasirao 76.162 KM, Vladimir Marčeta 83.521 KM, Sanja Latinović 69.224 KM a Mirko Vuković je tu funkciju prestao obnašati u aprilu 2013. godine zbog čega je zaradio tek 13.028 KM.

Prema Statutu BHRT-a, članovi Upravnog odbora dužni su mjesečno raditi najmanje pet dana u odboru. O visini naknade koju će primati za svoj rad u toku mandatnog perioda od četiri godine odlučuju sami članovi odbora.

Upravni odbor BHRT-a ima mogućnost da donosi Statut i mijenja druge opće akte ove TV kuće, da odlučuje o zaduženjima, ulaganjima, poslovnim ugovorima, kupovini i prodaji nekretnina i nizu drugih pitanja.

Podsjećamo da je dosadašnjim članovima Upravnog odbora Esadu Gotovuši, Valentinu Rupčiću i Vladimiru Marčeti istekao mandat 10. decembra te je u skladu sa zakonskim propisima Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) raspisala konkurs i izvršila pregled 21 prijave te sačinila rang-listu od 13 kandidata, s koje se biraju novi članovi.

Međutim izjašnjavanje o ovom pitanju odgođeno je na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH jer nije bilo saglasnosti među vladajućom većinom o imenima kandidata. Za nove članove bilo je predloženo imenovanje Mufida Memije, Zorana Krešića i Dejane Radovanović-Šarenac iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

BHRT se u proteklom periodu suočava sa finansijskim problemima usljed pada prihoda od RTV takse, ali i neregulisanih odnosa sa Federalnom TV koja ima velika dugovanja krovnom javnom servisu u BiH i to u iznosu od oko 8,5 miliona KM.

www.faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *