Skup podrške narodu Sirije: Sarajevo mora dići glas protiv ubijanja!

Miting pod nazivom “Sarajevo – metropolama svijeta za Halep i Siriju”, sutra  će biti održan na Trgu djece Sarajeva, a organizuju ga kulturna udruženja, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i vjerske zajednice u BiH.

Na ovaj način, kako poručuju organizatori, iz Sarajeva se šalje podrška stanovnicima Sirije, posebno grada Halepa gdje svakodnevno stradaju civili.

Eli Tauber iz Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” podsjetio je kako je u Drugom svjetskom ratu stradalo šest miliona Jevreja pred očima cijelog svijeta koji nije podigao svoj glas.

Upravo zato, kako je poručio Tauber, stanovnici Sarajeva moraju glasno reći da ne odobravaju krvoproliće u svijetu.

Mato Zovkić iz Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podsjetio je da rat u Siriji traje šest godina i da se u njemu ne štede ni životi djece ni žena. Naglasio je kako miting nema nikakvu vjersku niti političku pozadinu, nego da je cilj podrška narodu Sirije.

“Incijativa je nikla u Rijasetu Islamske zajednice BiH i oni su zamolili nas, predstavnike drugih vjerskih zajednica, kardinal Vinko Puljić dao je saglasnost i odobrio da se pridružimo. Svim srcem sam se pridružio. Ne želimo ovo politički obojiti, već humanitarno. Katolički poglavar Ivan papa Franjo u nedjelju je molio za humano tretiranje u Halepu i Siriji, jučer je poslao pismo Assadu s molbom da humanitarna pomoć dođe do svih. Zato, dižemo svi mi, stanovnici Sarajeva, sutra svoj glas”, poručio je Zovkić.

“Ovo je ljudski zadatak gdje pokušavamo podići svoj glas za mir, posebno za mir na Bliskom istoku, u Halepu, Damasku, Palmiri… Gradovima koji već mjesecima stradaju u jednom ratnom nasilju. Slike iz tih gradova nas podsjećaju na slike naših stradanja na kraju 20. stoljeća. Kažemo da je došlo vrijeme da razvijanje kulture mira. Mislim da je naša jedina ljudska budućnost u molbi da mir vlada među ljudima. Sarajevo u tom smislu ima veliki moralni kapacitet koji može uspjeti pokrenuti pitanje razvijanja kulture mira u Evropi i svijetu. Bez obzira na različitosti, treba da živimo u miru. To je naša poruka”, rekao je prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Podršku mitingu dale su i organizacije i fondacije uključene u Mrežu za izgradnju mira čiji je direktor Goran Bubalo rekao da Sarajevo i BiH najbolje znaju šta je rat.

“Sarajevo zna šta je rat, BiH zna šta je rat. Ovo nije samo poruka Sarajeva već cijele BiH, od Mostara, Trebinja, Banja Luke i Tuzle, svi oni šalju podršku. Sirijci su naša braća i sestre, djeca nisu kriva, pozivamo svijet: Ovo se mora prekinuti”, poručio je Bubalo.

Na konferenciji uoči sutrašnjeg mitinga obratio se i Sirijac Mustafa Bakou iz Udruženja “Sirijska solidarnost”.

“U ime našeg naroda, zahvaljujem na ovom mitingu, jer je naš narod izgubio svaku nadu. Ova incijativa će vratiti nadu njima da ima ljudi koji misle na njih i koji brinu za njih”, rekao je Bakou.

Također, na kraju mitinga bit će sačinjena zajednička poruka građana BiH koja će zvanično biti proslijeđena svim ambasadama u BiH, NATO savezu, Ujedinjenim nacijama (UN), Evropskoj uniji (EU) i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *