Vlasnici farme krava u Zavidovićima, mladi bračni par “u pogonu” 16 sati dnevno, ali žele širiti posao

Mladi bračni par Bećiragić iz Zavidovića uz pomoć i podršku roditelja pokrenuli su zavidovićku farmu “Močila”.

Amir i Jasna Bećiragić, bračni par iz Zavidovića, u četvrtoj deceniji života donijeli su odluku da ulože veliki novac i pokrenu svoju farmu na području Zavidovića. Posao su započeli prije devet godina, kada je Himzo Bećiragić, Amirov otac, uzgajao bikove. Višegodišnje iskustvo roditelja, te njihova nesebična pomoć i podrška, odigrali su značajnu ulogu za ovaj bračni par.

Prema riječima Bećiragića, do sada su uložili više od 130 hiljada maraka, od čega su napravili namjenski objekat na 640 kvadrata, u koji su preselili prije tri mjeseca. Trenutno imaju 30 krava, potrebnu opremu i mašine muzilice.

– U početku smo imali pet krava, a otac nam je ponudio da koristimo oko 300 dunuma zemlje i mašine. Na dobrom smo putu da budemo na ovom području jedna od većih i modernijih farmi, s ponosom ističu Bećiragići.

Bećiragići ističu kako nezaposleni nisu zainteresirani za ovu vrstu posla, pa ponekad imaju problem pronaći radnike koji bi bili stalno ili povremeno angažirani. Njihov konačni cilj je imati farmu sa 60 krava te izgraditi još neke objekte i nabaviti noviju opremu, a ističu kako se nadaju da će to ostvariti bez kredita.

– Posao je težak i odgovoran. U “pogonu” smo i do 16 sati dnevno, ali svoji smo na svome, imamo rezultat, mlijeko ima sigurno tržište, a kvalitet je vrhunski, što nas dodatno motivira, kaže Amir Bećiragić.

Imaju, kažu, odličnu saradnju sa otkupljivačem mlijeka, zeničkom mljekarom. Poticaji od nadležnog ministarstva ne mogu u potpunosti zadovoljiti sve njihove potebe, ali uz njihova vlastita ulaganja dobro im dođe. Najveći troškovi na farmi su koncentrat za krave, a svaki drugi dan ova farma proizvede 800 litara mlijeka.

– Sve je na visokom nivou i po evropskim standardima, od kontrole kvaliteta, skladištenja, isporuke, do isplate, kaže Amir.

U ovom zahtjevnom i teskom poslu, vrijedni Bećiragići se redovno educiraju, posjećuju seminare i sajmove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *