BiH je spremna za ovaj novi veliki korak na putu ka EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili su komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

 

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo posjetom komesara Hahna i uručenjem Upitnika Evropske komisije, istakavši da je BiH spremna za ovaj novi veliki korak na putu ka EU.

Također, informirali su komesara Hahna o spremnosti institucija BiH, na svim nivoima, da odgovore na zadatke vezane za ispunjavanje Upitnika. Smatraju da na taj način Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju kredibilnost i pouzdanost, kao i odlučnost i privrženost evropskom putu. Ponovili su da je cilj Bosne i Hercegovine sticanje statusa države kandidata do kraja 2017. godine.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost institucijama Evropske unije, posebno Evropskoj komisiji, na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, izrazivši očekivanja da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

Komesar Hahn je kazao da je BiH napravila vidljiv napredak i da treba iskoristiti ovaj pozitivan momentum. Izrazio je nadu da će današnje uručenje Upitnika pokrenuti aktivnosti koje će uvjeriti sve da BiH ima sigurnu EU perspektivu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *