Microsoft više ne traži diplomu za posao

Za mnoge pozicije početnog nivoa Microsoft ne zahtijeva da kandidati imaju fakultetsku diplomu, već podstiče da se prijave svi koji misle da se dobro uklapaju. A plate za većinu takvih pozicija kreću se od 60.000 do 130.000 dolara godišnje.

Rukovodioci u Microsoftu kažu da im ovakva praksa omogućava da dođu do šire baze talenata i izgrade raznovrsniju radnu snagu u kompaniji.

– Ako imate iste ljude koji imaju isti stepen obrazovanja, istu profesionalnu pozadinu i sve ostalo, oni neće moći da riješe sve naše probleme. Ako imate ljude koji dolaze sa dosta različitim pozadinama, oni zaista mogu drugačije da razmišljaju – izjavila je podpredsjednica Microsofta Ann Johnson, piše Bizlife.

Kako kaže, fakultetske diplome nisu nepogrješiv pokazatelj da li će se kandidat odlično snaći u nekoj ulozi – umjesto toga, Microsoft podstiče fokusiranje na “meke vještine” poput timskog rada i radoznalost, kao i spremnost kandidata da se brzo uči.

Microsoft nije jedina velika tehnološka kompanija koja izaziva i preispituje tradicionalna očekivanja kada je u pitanju zapošljavanje ljudi. Google i Apple su širili sličnu politiku prihvatanja prijava za posao od bilo koga, bez obzira na njihovo obrazovanje, jer se široka tehnološka industrija bori protiv hroničnog nedostatka raznolikosti.

Tako je i Elon Musk, šef Tesle, nedavno preko Twittera tražio nove zaposlene bez obzira na njihov stepen obrazovanja. Dovoljno je samo da prođu njegov test, piše Bizlife.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *