Pronađena Atlantida, krajolik star 56 miliona godina

Jedan od dokaza koji podupiru potencijalnu tezu o postojanju otoka Atlantida, odražava se u nalazištu koje se prostire oko 300 metara od obale sicilijanskog grada Gela.

Tu su podvodni arheolozi pronašli 39 metalnih poluga za koje smatraju da je orihalk, metal koji je nakon zlata nekada navodno bio najcjenjeniji na Atlantidi i koji se jednako tako navodno nalazio širom tog mjesta. Naučnici su spomenute poluge pronašli u olupini trgovačkog broda koji je potopljen prije 2600 godina. Radi se o petoj olupini drevnoga broda nedaleko od obale talijanskoga Gela.

339072

Prema mišljenju naučnika, taj je brod prevozio teret iz Grčke ili iz Male Azije, a potopljen je uslijed olujnoga nevremena.

Arheolog Sebastiano Tusa ističe da je pronađeni metal upravo orihalk s obzirom na to da je analiza pokazala da je riječ o leguri bakra i cinka te tragovima nikla. olova i željeza koji su glavni sastojci tog drevnog metala.

“Ništa slično do sada nije pronađeno. Za orihalk znamo iz drevnih zapisa”, izjavio je profesor Tusa za Discovery News te dodao:

“Ovaj pronalazak dokazuje da je grad Gela samo stoljeće nakon osnivanja (689 p.n.e.), bio bogat grad s obrtničkim radionicama specijaliziranim za proizvodnju čuvenih artefakata”, zaključio je Tusa.

zavnews/atma.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *