Potpisan sporazum o dva granta EU za izgradnju autoceste na Koridoru 5c

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su sporazum o dva granta Evropske unije za izgradnju autoceste na dionicama Tunel Zenica – Donja Gračanica, te Buna – Počitelj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Potpisali smo ugovor o dva granta. Jedan grant je za autocestu na Koridoru 5c, poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica. Vrijednost ovog granta je 9.222.000 eura, odobrila je EU kroz investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati Evropska banka za obnovu i razvoj”, pojasnio je Bevanda.

Kako je kazao, drugi ugovor je vrijedan 6.219.140 eura, a sredstva će biti utrošena na izgradnju 7,2 kilometra autoceste između Bune i Počitelja.

“Svima nam je poznato koliko su nam važne ove dionice. Oba projekta bi trebala biti okončana tokom ove godine”, istakao je Bevanda.

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl kazala je da je poznato da EBRD podržava izgradnju Koridora 5c od prvog dana pa unazad 15 godina.

“Riječ je o izuzetno važnom projektu, prije svega za privredu ove zemlje, a posebno u ovom trenutku kada zemlja izlazi ili tek treba da se suoči sa negativnim posljedicama pandemije”, istakla je Naessl.

Kako je kazala, danas su potpisali dva sporazuma o grantu, o bespovratnim sredstvima kroz koje će se osigurati održivost.

“U proteklom periodu EU je izdvajala značajna sredstva, preko 150 miliona eura je osigurano kroz bespovratna sredstva za ubrzanje dinamike rada na ovim projektima”, pojasnila je Naessl.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

“Mislim da je današnje potpisivanje ova dva ugovora o bespovratnim sredstvima još jedan dokaz da je EU uz BiH. Mi smo uz vas bilo da je riječ o borbi protiv pandemije ili izgradnji autoputeva”, rekao je Sattler.

Govoreći o današnjem potpisivanju kazao je da je riječ o značajnim sredstvima, preko 15 miliona eura koje se osiguravaju i to kao bespovratna sredstva.

Sattler se dotakao i razloga zašto EU ulaže u ovakve infrastrukturne projekte.

“Prvi i osnovni razlog je da je BiH zemlja koja je na putu ka članstvu u EU i samim tim želimo njeno snažnije integrisanje u kontekstu transevropske prometne mreže. Istovremeno, ovakve investicije su itekako isplative, njihovi benefiti su brojni, od smanjenja vremena koje je potrebno za putovanje, a tu su i očiti benefiti za samu ekonomiju”, kazao je Sattler.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *