Kako potaknuti svoj imunološki sistem na odbranu od korona virusa

U vrijeme složene i teške situacije koju je uzrokovala pandemija korona virusa, stručno nazvanog COVID-19, navodimo nekoliko savjeta za odrasle osobe i adolescente starije od 15 godina, na koji način ojačati imunološki sistem za odbranu od korona virusa:

  1. Pojačajte unos D3 masnih kiselina – Odrasli i tinejdžeri: 2000 jedinica svakog jutra, djeca 400 jedinica.
  2. Pojačajte unos vitamina C: 500 mg dnevno za odrasle i adolescente starije od 15 godina.
  3. Idite na vrijeme spavati kako biste optimizirali kvalitetu svog sna: prva posljedica umora je oslabljen imunološki sistem.
  4. Očistite jetru primjenjujući osmodnevnu terapiju čajem od ruzmarina ili artičoke ili eterično ulje ruzmarina (2 kapi u usta sa malo biljnog ulja, ujutro i navečer (ovo se ne preporučuje u slučaju visokog krvnog pritiska, epilepsije ili raka koji se tretira hormonskim terapijama), a istovremeno konzumirajte manje šećera a povećajte ishranu bogatu mineralima i antioksidansima.
  5. Budite smireni i čuvajte svoje živce jer nervni sistem sarađuje sa imunološkim sistemom kako bi potaknuo odbrambene snage. Čuvajte se stresa i anksioznosti koji slabe imunitet.
  6. Dezinfekcija ruku – Preporučljivo je prati ruke što je češće moguće sapunom. Po mogućnosti dezinficirati ruke hidrološko-alkoholnim sredstvom za dezinfekciju ili gelom tri puta dnevno.
  7. Toaleta nosa i dišnih puteva – toplo se preporučuje koristiti otopinu za nos na bazi morske vode. Sluznica nosa treba biti čista i prozirna kako bi se smanjila šansa za razmnožavanje virusa.

U slučaju simptoma gripe (povećana tjelesna temperatura, umor, suhi kašalj), nosite masku kako biste izbjegli kolateralnu kontaminaciju i ograničili mogućnost zaraze, a pridržavajte se i uputa kriznih štabova i medicinskih stručnjaka.

U vrijeme krize je važno da svi budemo maksimalno odgovorni, štiteći svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *