Naučnici kritiziraju novo istraživanje o kolijevci čovječanstva

NOVO istraživanje koje govori da su naši preci potekli iz specifičnog područja u južnoj Africi, a ne iz istočne Afrike kako se ranije pretpostavljalo, naučnici su danas oštro kritizirali.

“Tu studiju smatram potpuno neodgovornom i ona me šokirala”, rekla je profesorica Rebecca Ackermann sa Instituta za istraživanje evolucije čovjeka (HERI) u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

Kazala je da su se direktori u njezinom institutu složili u tome da generalizirane izjave iznesene u istraživanju na temelju proučavanja tek malenog dijela evolucije, ne odgovaraju “nevjerovatno složenoj evoluciji naše vrste” .

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature

Istraživanje koje je vodila profesorica Vanessa Hayes sa Instituta Garvan za medicinska istraživanja u Sydneyju u Australiji, objavljena je u ponedjeljak u časopisu Nature.

Temeljeno na mitohondrijskim DNK podacima više od 1200 urođenika s juga Afrike, novo istraživanje navodi da je ta regija kolijevka.

Slikovni rezultat za homo sapiens

Naučnici su objavili da su se koristili uzorcima krvi naroda u Namibiji i Južnoj Africi i kombinirali DNK s kulturnim i geografskim podacima kako bi pokazali da se “prvi homo sapiens” po majčinoj liniji pojavio u području južno od bazena rijeke Zambezi.

To uključuje sjevernu Bocvanu i dijelove Namibije i Zimbabvea.

“Istraživanje je previše nesofisticirano, a u ekipi nije bilo nijednog antropologa ili arheologa”, rekla je Ackermann.

“Radi se o samo malom dijelu genoma”

Kritički su se o najnovijem istraživanju izrazili i drugi naučnici, među njima profesor Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

To istraživanje, “kao i tolika druga koja se koncentriraju samo na mali dio genoma ili na jednu regiju ili na jedan dio izrade kamenog oruđa ili jedan ‘kritičan’ fosil, ne može zahvatiti punu složenost mozaika našeg porijekla kao kada se u obzir uzmu svi drugi podaci”, napisao je prof. Stringer na Twitteru.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *