Ugostitelji prijavili 12 miliona KM veći promet

Ugostitelji u BiH, koji su PDV obveznici, prijavili su u martu i aprilu ove godine 12 miliona KM veći promet u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Ugostitelji su u martu sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 miliona KM, što je za pet miliona KM više u odnosu na mart 2018, dok su aprilu sami prijavili 42 miliona KM, što je za sedam miliona KM više nego u aprilu 2018. godine.

Na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obaveza za uplatu PDV-a za mart je porasla za čak 45% u odnosu na isti period lani, a u aprilu je bila za 30% veća u odnosu na ukupni PDV koji su ugostitelji uplatiti u aprilu 2018. godine.

Nakon što su ugostitelji početkom aprila pozvani da prekontrolišu ranije predate PDV prijave i provjere da li su prijavili i uplatili sve obaveze u skladu sa zakonom, u Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini.

U prethodna tri mjeseca, poslije najave UIO da će krenuti pojačane kontrole, 82 obveznika u BiH, koja se bave ugostiteljstvom, dobrovoljno su se prijavila i registrovala u sistem PDV-a, a u 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a.

Uvidom u izvještaje sa fiskalnih kasa utvrđeno je da su u 2018. godini prijavljivali promet između 30.000 i 40.000 KM i imali više od dva zaposlena radnika.

Iz UIO podsjećaju da zakonski prag za ulazak u sistem PDV-a iznosi 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjem nivou.

Inspektori UIO će u julu i avgustu nastaviti pojačane kontrole ugostitelja u BiH, a po njihovom završetku će biti predstavljeni rezultati.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *