Umjerena konzumacija alkohola ipak ne štiti od moždanog udara


Do sada se mislilo kako čaša vina na dan može spriječiti pojavu moždanog udara. Međutim, najnovije genetsko istraživanje koje je provedeno na čak 160 000 ljudi dokazuje upravo suprotno.

Jedna ili dvije čaše alkoholnog pića dnevno mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i samim time do moždanog udara.

Istraživanje su proveli stručnjaci sa Univerziteta Oxford. Voditeljica istraživanja dr. Iona Millwood navodi kako su genetska istraživanja utjecaja alkohola na zdravlje novina u nauci. Stručnjaci su u ovom istraživanju željeli saznati je li umjerena konzumacija alkohola štetna ili štiti naše zdravlje.

U istraživanju su sudjelovali i naučnici sa Univerziteta u Pekingu i Academy of Medical Sciences. Pratili su muškarce i žene iz Kine koji su konzumirali alkohol u razdoblju od 10 godina. Mjerili su dvije genetske varijante (rs671 i rs122984).

Kod muškaraca, manji unos alkohola je pokazivao manji rizik od moždanog udara. Stručnjaci su zaključili kako alkohol povećava rizik od moždanog udara za 1/3 na svaka 4 dodatna pića dnevno (280g alkohola sedmično), a umjerena konzumacija nema nikakvih zaštitnih utjecaja na naše zdravlje.

10 000 muškaraca je imalo moždani, a 2000 srčani udar. Prema ovim rezultatima, naučnici smatraju kako je potrebno izvršiti daljnja istraživanja kada se radi o utjecaju alkohola na srčani udar.

Kod žena, genetske varijante koje uzrokuju netoleranciju na alkohol nisu imale utjecaj na krvni pritisak. Inače žene u Kini ne piju mnogo alkohola (manje od 2% ih je pilo svake sedmice, te su konzumirale manje alkohola od muškaraca). To sve govori da su genetske varijante kod muškaraca prouzrokovane konzumacijom alkohola, a ne nekim drugim mehanizmima.

Naučnici smatraju kako bi se ovi rezultati mogli primijeniti i na ostatak svijeta. U Kini je moždani udar na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti ili invaliditeta. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *