Život u zelenilu pogoduje krvnom sistemu

Nedavno američko istraživanje otkrilo je da se život u četvrtima punima zelenila pozitivno odražava na zdravlje krvnih sudova.

Već su prijašnja istraživanja utvrdila da je život u zelenilu povezan s nižim rizikom od smrti zbog srčanih i dišnih problema i s manje hospitalizacija zbog srčanih i moždanih udara. Ipak, kako napominju naučnici u radu u časopisu Journal of the American Heart Association, te su studije uvijek bile rađene na razini populacija. Nije bilo nikad dokaza na razini pojedinaca.

Beton i stres

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su analizirali razne biomarkere stresa i rizika za srčane bolesti u krvi i urinu. Radilo se o 408 pacijenata primljenih u kliniku za kardiologiju u Louisvilleu, Kentucky.

Uz pomoć satelitskih podataka NASA-e i USGS-a su procijenili koliko je gusto zelenilo koje okružuje kuće pacijenata.

U odnosu na one koji su živjeli u betonskim naseljima stanovnici najzelenijih mjesta su imali niže razine hormona epinefrina u urinu. On je pokazatelj razine stresa. Također su imali u urinu niže razine markera oksidativnog stresa poznatog kao F2-izoprostan.

Ljudi u zelenijim četvrtima su imali i veći kapacitet održavanja zdravlja krvnih sudova.

“Razmjeri učinka utjecaja zelenila na zdravlje su iznenađujući”, tvrdi voditelj istraživanja Aruni Bhatnagar sa Sveučilišta Louisville.

Ispitanici su bili u prosjeku stari 51 godinu. Većina je bila pretila i s povišenim krvnim pritiskom i holesterolom. Većina ih je također živjela u područjima s malo zelenila. Naučnici napominju da je ograničenje istraživanja što je provedeno na malom broju ispitanika.

Tvrde da su se veze između zelenila i manjih razina raznih markera za srčane bolesti potvrdile i nakon što su eliminirali druge faktore koji mogu utjecati na zdravlje srca. To bi bili dob, spol, pušenje, korištenje statina za smanjivanje holesterola, blizina prometnog zagađenja ili utjecaj siromaštva.

Zelenilo, rekreacija i kvaliteta zraka

“Moguće je kako blizina zelenila potiče na fizičke aktivnosti, a veća gustoća zelenila poboljšava kvalitetu zraka”, tvrdi naučnica Annemarie Hirsch koja nije sudjelovala u istraživanju. “Zeleni prostori mogu povećati osjećaj društvene kohezije što je faktor povezan sa zdravljem i dobrobiti”, dodaje.

“Zelenilo također predstavlja barijeru prema stresnim faktorima u okolišu. To uključuje prometnu buku i ružne građevine”, objašnjava Hirsch.

Dodaje i kako pogled na zelenilo obnavlja, blokira negativne misli i osjećaje te tako smanjuje stres.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *