Migranti imaju veće izglede da budu zdraviji i žive duže

Vjerovali ili ne, migranti imaju veće izglede da budu zdraviji od domicilnog stanovništva bogatih zemalja u koje useljavaju.

Često su baš migranti ti koji skrbe za stare i bolesne u državama u kojima se naseljavaju, navodi tako izvještaj koji je objavljen nedavno.

Argument da su migranti prijetnja nacionalnom zdravlju i priličan teret za zdravstveni sistem je možda ipak samo populistički mit. Pogotovo kad se uzme u obzir statistika.

Rezultati dvogodišnje meta-analize

Izvještaj su objavili University College London i medicinski časopis LancetDvogodišnjom meta-studijom je ustanovljeno kako migranti općenito imaju veće izglede za duži život od domicilnog stanovništva, te manje izglede za umiranje od raka i srčanih bolesti.

Postoji i kvaka. Oni ujedno imaju veće izglede za zarazu hepatitisom, HIV-om i tuberkulozom. No, prema studiji će oni te bolesti prije proširiti unutar svojih useljeničkih zajednica nego općoj populaciji.

“Naša analiza govori kako su oni zdraviji te pozitivno doprinose ekonomiji zemlje domaćina. U bogatim zemljama poput Velike Britanije i SAD-a, čine čak i velik udio zdravstvenih radnika”, pojasnio je Ibrahim Abubakar, predsjedavajući Povjereništva za migracije i zdravlje UCL-Lancet.

Ova metaanaliza je sastavljena temeljem 96 drugih studija i procjene 5464 smrtnih slučajeva. U pitanju je bilo više od 15 miliona migranata.

Razlike među migrantskim skupinama

Ustanovljene su, ipak, određene razlike među migrantskim skupinama.

Smrtnost je tako niža među migrantima iz istočne Azije i Latinske Amerike, nego u općoj populaciji 6 evropskih zemalja koje su bile obuhvaćene studijama. S druge strane je smrtnost veća u populaciji migranata iz sjeverne Afrike i istočne Evrope.

“Migranti općenito ekonomiji (države domaćina) daju više nego što od te države uzimaju”, rekao je Richard Horton, urednik časopisa Lancet.

Rezultati istraživanja se temelje na podacima i studijama o zdravlju migranata u bogatijim zemljama. To je zato što u zemljama niskih i srednjih prihoda nema dovoljno podataka da bi se studija mogla ispravno provesti.

Autori zato napominju kako ova analiza ne pruža uvid u zdravlje migranata iz siromašnijih država, a one primaju puno migranata posvuda u svijetu.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *