Formiranje vlasti u ZDK: Kamo dalje, rođače?

Iako su Opći izbori 2018. održani prije dva mjeseca, ne treba biti pretjerano integrisan u političke tokove da bi se mogao izvući zaključak da formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu nije daleko odmaklo.

Koalicija sedam stranaka uspjela je nakon formiranja Klubova naroda imenovati tek rukovodstvo Skupštine ZDK. Istini za volju, ni formiranje Klubova naroda nije išlo prema planu, jer je novoj većini zbog unutrašnjeg nejedinstva umalo izmakla čelna pozicija u Klubu Hrvata. To je nagovijestilo prve pukotine unutar koalicije.

Nakon imenovanja rukovodstva Skupštine ZDK i primopredaje dužnosti, nije učinjen nijedan konkretan korak naprijed. Štaviše, prema provjerenim informacijama, odnosi unutar koalicije bitno su narušeni nakon informacija da je A-SDA uspjela pridobiti još tri poslanika koji će podržati listu ove stranke za Dom naroda FBiH, i to iz redova koalicijskih partnera, tako da bi nastavak konstituirajuće sjednice, nakon što CIK utvrdi model izbora delegata, mogao biti i korak unazad za koaliciju.

Osim toga, novi omjer snaga unutar većine poljuljao je i dosadašnje koalicione dogovore o raspodjeli resora i drugih pozicija, a o čemu smo detaljno izvještavali posljednjih dana navodeći čak i imena mogućih mandatara i ministara.

Stoga, sve ukazuje na to da je koalicija sastavljena od ljevičara (SDP, DF i NS), derivata SDA poput NB-a, te A-SDA, SBIH i SBB-a (na)pukla i prije nego što je uspjela formirati vlast u ZDK. Ukoliko se stvari odviju onako kako se sada čini potvrdit će se sumnje da se radi o nepromišljenoj, ishitrenoj i ostrašćenoj političkoj avanturi čiji će rezultat biti gubljenje dragocjenog vremena kojeg građani ZDK nemaju.

Još jedan detalj koji bi mogao bitno uticati na razvoj događaja i implementaciju rezultata izbora je započeto slaganje vlasti na novou Države. Vrijeme ne gube izborni pobjednici koji su ove sedmice započeli slaganje, iskreno se nadamo, funkcionalne koalicije na državnom nivou, a koja bi se, sa okosnicom SDA-HDZ, kao pobjedničkim strankama u FBiH, lako mogla preslikati na FBiH i kantone.

Iako u koaliciji sedam stranaka i dalje istrajavaju na tome da žele mijenjati principe, u praksi pokazuju da se nije promijenilo ništa, tako da će na kraju sve ispasti po staroj poslovici “puno babica, kilavo dijete”.

Živi bili pa vidjeli….Sretno nam svima naredne četiri godine!

zavnews/visoko.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *