Ljubav prema čaju ili kafi određena je genima

 

Ljubav prema kafi ili čaju određena je genima, kako nam govori zaključak jednog nedavnog istraživanja.

Zbog čega tačno više volimo kafu ili čaj? Čime, konkretno, vi započinjete dan? Naš ukus je djelimično određen “genetikom”, kako pokazuje jedno australsko istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Nature.

Gorčina

Kafa i čaj su, generalno, gorkog okusa, jer sadrže supstancu kofein. Kofein je odličan stimulans koji odgađa umor i pospanost.

“Ovo istraživanje je koristilo prilično velik uzorak” a cilj mu je bio pokazati kako “percepcija gorčine utječe na konzumaciju kafe ili čaja”, rekao je Daniel Liang-Dar Hwang sa univerziteta u Brisbaneu. On je i koautor istraživanja koje je pokušalo proniknuti u našu ljubav prema ovim toplim napitcima .

U istraživanju se otkriva kako su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kafe (paradoksalno) upravo one koje ju i najviše konzumiraju.

Geni

Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego što je u percepciji slatkoće”, pojasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.

Percepcija okusa je također pod utjecajem našeg stajališta.

“Iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti uživati u gorkoj hrani”, ustvrdio je Hwang. Dodao je i da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti kako uživati u okusu gorke hrane.

Istraživanje je temeljeno na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u istraživanju. Autori također tvrde kako nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”. Svejedno, rezultati su zanimljivi.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *