Ne dopustite da vam život određuju drugi ljudi!

 

Mnogi će reći: Slobodan sam, niko me ne drži u lancima, niko meni ne određuje šta ću govoriti i raditi. Da, u pravu su, ali s druge strane uvijek potajno razmišljaju o drugima, razmišljaju o onome što drugi čine, o svojoj slici u njihovim očima i žele im se na sve načine svidjeti. Kupuju stvari kojima će povećati svoju cijenu, slikaju se na određenim mjestima i brzo te slike postavljaju po različitim društvenim mrežama u želji da drugi gledaju i da im se dive.

Milion je lanaca s kojima smo povezani s drugima i lijepo je kada se radi o iskrenim i dobrim ljudima, kada s drugim čovjekom možeš biti poput svoga rođenoga brata i kada te razumije i onda kada pogriješiš. Lijepo je kada si s ljudima koji te nadahnjuju, bude u tebi sve one pozitivne snage s kojima pristupaš životu, raduješ se svakom novom danu kao da je prvi. Lijepo je kada si s ljudima koji te neće hvatati za svaku riječ koju izgovoriš jer te poznaju mnogo dublje.

Ali teško je kada su oko tebe oni koji jedva čekaju pogrešku da bi te osudili, koji će umjetno stvoriti osjećaj krivnje kod tebe da bi nešto kod sebe prikrili, koji će te izmanipulirati kada nešto trebaju i kojima nije bitno šta će u konačnici s tobom biti. A još teže je kada se takvi pretvaraju da su prijatelji i kažu ti da im možeš vjerovati i da im slobodno sve kažeš što ti je na duši. A onda kada im kažeš iskoriste sve to da bi ti zabili nož u leđa.

Ne dopustite da vam život određuju drugi ljudi. Kada poznajete svoju vrijednost neće vas pokolebati riječi osude koje dolaze iz usta drugih ljudi, jer znate da ljudi to govore o sebi, a ne o vama. Imajte uvijek lijepu riječ za sve one koji s dobrim namjerama ulaze u vaš život, a onima koji nemaju dobre namjere pokažite gdje se nalaze izlazna vrata. Imajte svoj put, svoj cilj i idite njime. Drugi su samo epizode koje dolaze i prolaze, i na koncu nas nešto uče o nama samima i životu. Ako uz to još postanu jedna lijepa priča našeg života, nema veće sreće.

 

zavnews/Mario Žuvela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *