Federalna vlada opredijeljena za finansiranje Roditeljske kuće

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, prilikom posjete Roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka koja danas obilježava dvije godine od otvaranja, obećali su da ova ustanova nikada neće ostati bez finansiranja.

Iako sistemski nije riješeno finansiranje ove kuće, Novalić je pojasnio da oko 40 posto potrebnih sredstava za godišnji rad osigurava Vlada FBiH, a ovu kuću nazvao je posebnom ustanovom koja treba biti odraz socijalne brige cjelokupnog društva.

– Roditeljska kuća obavezna je karika u liječenju djece, tim više jer su u pitanju djeca oboljela od raka – naglasio je Novalić, dodajući da je sarajevska Roditeljska kuća uspješan probni projekat, a ovakve kuće trebalo bi izgraditi i u drugim gradovima Federacije.

Ministrica Đapo je rekla da je ohrabrena onim što je vidjela u Roditeljskoj kući, naročito zbog napora na osiguranju sredstava iz različitih izvora finansiranja, kako bi ovaj projekat živio i širio svoju misiju.

– Boraveći u ovoj kući djeca su sretnija jer su uz njih njihovi roditelji – dodala je ministrica  Đapo.

Direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat, izrazio je zadovoljstvo što je Federalna vlada prepoznala vrijednosti ove kuće i u protekle dvije godine osigurala 170.000 KM, ne samo za funkcioniranje kuće nego i za usluge koje pruža.

Roditeljska kuća svečano je otvorena 26. aprila 2016. godine i od tada njene usluge potpuno besplatno koristilo je 100 porodica s područja cijele Federacije BiH. Iako su njeni kapaciteti popunjeni rukovodstvo ove kuće ističe da nikada nikome neće uskratiti potrebne usluge.

Ohrabruje činjenica da BiH uspješno prati evropsku statistiku izlječenja djece oboljele od raka i ona iznosi oko 80 posto. Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike Jezero, referentni je centar Federacije za liječenje svih vrsta malignih oboljenja u kojem je do sada izliječeno više od 1.000 djece.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *