Bosanac kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

 

U našoj lijepoj zemlji Bosni i Hercegovini, gdje se svako malo dogodi neka neobičnost, najčešće negativna, sve više se hvala Bogu dešavaju i one pozitivne stvari, a ovaj put vam donosimo jednu pozitivnu i zanimljivu vijest.

Naime, Eniz Vuković iz Gradačca, programer bez formalnog IT obrazovanja, sa svojih 23 godine, potpuno volonterski i bez bilo čije finansijske podrške, kreirao je novu društvenu mrežu koju je nazvao CLOSENGER.

Radi se o aplikaciji koja po tehničkim karakteristikama može da parira facebooku, instagramu i sličnim društvenim mrežama, za čiji se razvoj i postojanje troše milioni dolara, a u ovom slučaju imamo jedan potpuno volonterski rad jednog Bosanca sa mnogo entuzijazma, potpomugnotog jedino nekolicinom njegovih prijatelja.

Closenger je prva društvena mreža nastala na području Balkana, i u odnosu na druge nama poznate mreže, krasi je i jedna neobičnost, a to je tzv. nearby. To podrazumijeva da korisnik vidi postove poredane po udaljenosti u odnosu na njega, bez obzira da li ih je objavio neko ko mu je prijatelj ili pak nije, naravno u slučaju da je post objavljen kao javan. Pored opcije nearby, postoje i tending, following, mogućnost objavljivanja multimedijalnih sadržaja unutar posta i još mnogo toga drugog što krasi ovu društvenu mrežu.

– Primarni cilj ove društvene mreže je diskusija njenih korisnika, ali ne kao klasični forumski tip diskusije, nego diskusija prema postovima koji su sortirani po udaljenosti od samog korisnika. Ovo je svojevrstan presedan i unikatna osobina ove mreže. Na “Closengeru” korisnik najprije vidi postove osoba koje su mu geografski najbliže, odnosno onih koje su mu bile fizički najbliže u trenutku njegove objave posta – kaže Eniz Vuković.

– Putem ove mreže možete se izraziti kroz tekstualnu poruku, fotografiju, pokretnu fotografiju, te videoporuku ili kombinaciju svega navedenog. Post se može dodatno obogatiti obradom kroz praktične i raznovrsne filtere i stikere – pojašnjava Vuković.

Closenger mreža je na play storeu i app storeu manje od dva mjeseca, a već doživljava svoju popularnost, i uz vrlo lahku registraciju daje vam mogućnost da se upoznate sa dešavanjima i postovima iz vašeg okruženja i šire, nudeći jedan potpuno novi koncept jednostavnosti korištenja društvenih mreža.

U periodu kada mladi sve više odlaze iz BiH, primjer ovog mladog čovjeka koji je slijedio svoje snove, može nam služiti kao motivacija da se i sami ohrabrimo u našim nastojanjima da od svoga života učinimo nešto više, a najmanje što možemo učiniti trenutno, kako bismo pomogli mladog Eniza, je da podržimo bosanski proizvod svjetskog kvaliteta, tako što ćemo instalirati i koristiti ovu društvenu mrežu.

Link za preuzimanje ove društvene mreže, nalazi se ovdje: closenger.com/download.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *