ZDK: Novčana pomoć i podrška “Roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka”

 

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmina Duvnjaka, održan je radni sastanak u cilju iznalaženja podrške za sufinansiranje rada Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka i njihove porodice. Radnom sastanku su uz predsjedavajućeg Duvnjaka prisustvovali i ministar Ministarstva za rad socijalnu politiku i izbjeglice Nurdžehan Šahinović i Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka u  Federaciji BIH“.

Ovom prilikom gosp. Kubat je upoznao prisutne sa radom i aktivnostima Udruženja koje pruža usluge psiho-socijalne pomoći za djecu oboljelu od raka i njiihove porodice, te o projektu Roditeljske kuće koja je smještena u Sarajevu. Troškovi ovog projekta godišnje iznose oko 150.000 KM, a u okviru Roditeljske kuće borave roditelji i djeca iz cijele zemlje, pa tako i iz Zeničko-dobojskog kantona i imaju mogućnost besplatnog boravka u procesu liječenja i oporavka.

Predsjedavajući Duvnjak je ovom prilikom naglasio: „Zeničko-dobojski kanton ima obavezu da barem malo ublaži teškoće i iskušenja kroz koja prolaze ove porodice. Nadam se da će sistemska podrška institucija Zeničko-dobojskog kantona podstaknuti i institucije na drugim nivoima da podrže ovakve humane i plemenite projekte i inicijative”.

Resorni ministar Šahinović je prihvatio inicijativu Predsjedavajućeg i kazao da će Vlada kantona iz socijalnih transfera izdvajati 20.000 KM godišnje, kroz Program utroška ovog ministarstva, za ove plemenite namjere.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *