Vlada ZDK: Posao dobilo još 46 pripadnika boračke populacije

 

 

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, uspješno je finaliziralo postupak vezan za Program poticaja upošljavanja  boračke populacije. Dodjelom ugovora o upošljavanju, kroz ovaj se projekat u preduzećima uspjelo uposliti još 46 branilaca.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prvi put uspješno pokrenula ovaj program 2016.godine, nastavila s njegovim usvajanjem i u 2017. godini, te je 46 korisnika, pripadnika boračke populacije i poslodavaca iz svih općina Zeničko- dobojskog kantona potpisalo ugovore. Pripadnici boračke populacije su sami tražili poslodavce s kojim su zaključili ugovore o radu  na period od 24 mjeseca.

Za navedene korisnike i poslodavce Ministarstvo za boračka pitanja je odvojilo 7.200,00 KM po korisniku sa VSS  stručnom spremom i 6.000,00 KM po korisniku sa VŠS, SSS, NK i KV stručnom spremom, što ukupno iznosi 285.600,00 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja će vrlo brzo realizirati i drugi projekat podsticaja samozapošljavanja pripadnika boračke populacije Zeničko-dobojskog kantona. Nakon okončanja procedura vezanih i za taj projekat, a ukoliko se ne utroše finansijska sredstva predviđena u Budžetu ZDK za 2017. godinu za tu namjenu, Ministarstvo će raspisati ponovni Javni poziv za realizaciju Programa poticaja upošljavanja.

Ministarstvo za boračka pitanja poziva sve nezaposlene pripadnike boračke populacije, kao i poslodavce, da apliciraju na projekte Ministarstva i iskoriste sve prednosti koje pružaju ovi programi.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *