Ugostitelji iz Sarajeva i Mostara krivotvorili halal certifikat!?

 

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH Amir Sakić u izjavi za INS, upozorio je na pojave pojedinih ugostiteljskih objekata u Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima u kojima vlasnici vrše “samoinicijativno deklariranje halala”, što kako je rekao, kvari dojam naše halal turističke ponude u našoj zemlji.

“Ovo se odnosi na objekte koji nisu halal certificirani, koji poslužuju alkohol i gdje vlasnik objekta i uposlenici nisu u stanju da gostima odgovore na jednostavna pitanja o halalu. Ove pojave treba spriječiti ili ih uvesti u sistem. One vlasnicima mogu donijeti kratkoročnu korist, ali svima nama mogu uzrokovati dugoročnu štetu. Krenuli smo dobrim putem i ne treba dopustiti da to pojedinci pokvare. Agencija je već pokrenula određene aktivnosti, imamo na raspolaganju određene zakonske mogućnosti, ali nismo zadovoljni  brzinom njihove implementacije. U ovoj oblasti potrebna nam je podrška inspekcijskih organa čije su mjere efikasnije. Nadamo se da će, zarad naše vjerodostojnosti, ukupnog ugleda i povjerenja turista, ova pitanja biti adekvatno riješena”, kazao je Sakić za INS.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina postaje sve atraktivnija turistička destinacija, čemu u prilog govori porast broja stranih turista i dobar rejting na skali najpoželjnijih halal turističkih odredišta. Porast broja turista pozitivno se odrazio i na inostrana ulaganja u turističke objekte i za očekivati je da će ovi trendovi biti nastavljeni, jer su halal turisti generalno dobro prihvaćeni u Bosni i Hercegovini.

“Ako je suditi po trenutnom broju stranih turista koji posjećuju BiH, onda se bez sumnje može reći da smo najinteresantniji turistima iz Turske, Kuvajta, Emirata i drugih zemalja Zaljeva. Veliki interes za posjete našoj zemlji izražen je u Maleziji i Indoneziji. Imajući u vidu sve ove pokazatelje, usuđujemo se zaključiti da se kotač pokrenuo i kretat će se u dobrom smjeru ukoliko pokažemo koliko smo dobri domaćini i ispunimo očekivanja naših gostiju. Agencija je do sada halal certificirala devet turističkih objekata među kojima je nekoliko restorana, hotela, restorana hotela, ćevabdžinica i kafe-restorana”, dodao je Sakić.

Nadalje, kazao je Sakić, analiza ključnih parametara naše halal turističke ponude, pokazuje da nemamo osnova za uljuljkivanje i da je potrebno učiniti značajna poboljšana u svim segmentima turističke ponude.

“Da bismo mogli adekvatno odgovoriti na sve veće zahtjeve halal turista, neophodan je planski pristup i sistemska podrška razvoju halal turizma u BiH, što podrazumijeva i aktivno uključenje nadležnih ministarstava i svih turističkih organizacija i djelatnika”, zaključio je Sakić.

 

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *