BiH pomaže Pakistanu: Škola “Alija Izetbegović” dobija Centar za učenje na daljinu

 

Pakistansko-bosanska škola koja nosi ime po prvom predsjedniku Predsjedništva nezavisne BiH Aliji Izetbegoviću, u pakistanskoj pokrajini Pendžab dobija svoj centar za učenje na daljinu, koji će biti uključen u rješavanje aktuelnih problema u obrazovanju i zdravstvu.

Centar će biti smješten u školskom centru u posebnoj prostoriji koja je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu bit će klasični program učenja na daljinu, po modelu takozvanog e-učenja, u kojem će učenici imati priliku da za pojedine predmete imaju nastavu preko smart-panela. Predavači će biti u Karačiju, dok će u realnom vremenu nastava biti praćena u školi uz pomoć novih tehnologija.

Drugi modul u drugom dijelu prostorije namijenjen je za trening na daljinu, koji je predviđen za starije osobe koji će po sistemu večernje škole u istim prostorijama pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih kurseva, na istom principu kao i polaznici prvog modula.

Treći, zdravstveni modul, osmišljen je kao pokušaj rješavanja problema koje Pakistanci imaju sa zdravstvenom zaštitom. Zdravstveni modul radi na principu “tele-medicine”. Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja nije liječnik ali je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sistem, nakon čega sistem daje dijagnozu bolesti, kao i recepte za eventualne lijekove.

Ambasador BiH u Pakistanu, koji je pokrenuo inicijativu za osnivanje ove škole, Nedim Makarević, kaže da se na ovaj način Škola uključuje u rješavanje nekoliko akutno prisutnih problema u ruralnim dijelovima Pakistana.

– Prvi je svakako nedostatak kvalificiranog nastavnog osoblja i ovo je moderan i praktičan način da se on prevaziđe i smanji stopa nepismenih i neobrazovanih, kako među samom djecom tako i među odraslima. Drugi je što se nudi ovaj poseban zdravstveni modul koji je prijeko potreban u ruralnim dijelovima Pakistana koji muku muči zbog deficita ljekara – istakao je Makarević.

Ambasador BiH u Pakistanu je iskoristio priliku, te se zahvalio Fondaciji “Taleem” koja je omogućila korištenje ovih modula, kao i trening za osoblje koje je u toku.

Izgradnja Pakistansko-bosanskog školskog centra “Alija Izetbegović” započela je u januaru 2016. a uskoro se očekuje okončanje radova i svečano otvorenje.

 

zavnews/faktor

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *