Dogovorena posjeta 40 kineskih kompanija BiH

 

Direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić na sastanku sa predstavnicima grada Ningbo iz Kine, dogovorio je posjetu 40 kineskih kompanija Bosni i Hercegovinu u oktobru 2017. godine.

Direktor sektora za prekogranična ulaganja Ningbo-a, gosp. Pan Yingming i Milinić su zaključili da postoji neiskorišteni potencijal za unaprjeđenje saradnje između Bosne i Hercegovine i Ningboa u sektorima metalo-prerade, proizvodnje hrane, drvo-prerade, energetike, te IT sektora, pa je potrebno intenzivirati kontakte, što će biti realizovano dolaskom 40 kineskih kompanija u BiH u oktobru ove godine.

Ningbo, grad sa više od 7 miliona stanovnika, ima 160.000 privatnih kompanija, od kojih su 21 na listi 500 vodećih privatnih preduzeća u Kini, kao i više od 360.000 manjih porodičnih firmi. Proglašen je 2013. godine za jedno od najatraktivnijih odredišta za ulaganja u Kini, ali i za jedan od najaktivnijih gradova u širenju biznisa u inostranstvo. Među vodećim je i po broju industrijskih i bescarinskih zona. Privatni sektor učestvuje sa gotovo 80% u ukupnom bruto domaćem proizvodu Ningboa i pokriva 85% radnih mjesta.

FIPA će prilikom posjete privrednika iz Ningbo-a pripremiti prezentacije atraktivnih investicijskih projekata, sastanke sa relevantnim ministarstvima na svim nivoima vlasti i vlasnicima projekata, te organizovati i posjete mogućim lokacijama za ulaganje.

Posjeta kineske privredne delegacije grada Ningbo će biti prva sektorski i projektno sistemski organizovana posjeta jedne privredne delegacije iz Kine, na kojoj će se fokus staviti na konkretnim investicijskim i izvozno-orjentisanim projektima i dogovorima o saradnji.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *