Austrijska firma koja radi za Mercedes i Porsche seli proizvodnju u BiH

Kompanija Remus Innovation, koja proizvodi auspuhe i sarađuje s gigantima kakvi su Mercedes, BMW i Porsche, sve više proizvodnje seli u BiH, tačnije u Sanski Most.

Austrijska kompanija je prije četiri godine kupila proizvodni pogon nekadašnje firme Encom u Sanskom Mostu i s investicijom od 1,5 miliona KM za proizvodnju auspuha uposlila 50 radnika.

Posao se razvijao pa trenutno zapošljavaju 170 radnika, A namjeravaju graditi nove hale kako bi udvostručili proizvodnju i zaposlili dodatnih 130 ljudi. Potvrđeno je da je u pitanju višemilionska investicija a za gradnju je kupljeno zemljište u Sanskom Mostu, te su od lokalnih vlasti dobivene dozvole.

Prema riječima Selme Muminović iz Uprave kompanije, traže se novi radnici. Raspisali su javni poziv za zavarivače koji će doći na probu.

Na samom početku, vlasnik Oto Kreš (Kresch) rekao je da je tadašnja investicija samo dio planiranih ulaganja. Znalo se da je ukupna planirana investicija 5,3 miliona KM i da je cilj vlasnika i menadžmenta da zaposle 300 radnika i veliki dio proizvodnje presele iz Austrije u Sanski Most, zbog brojnih pogodnosti.

Zadovoljni su poslovnim ambijentom i okruženjem, kao i saradnjom s lokalnim i kantonalnim vlastima. Iz Općine ističu da će pogone spojiti na gradsku kanalizaciju i rekonstruisati elektromrežu kojom će se pogoni napajati strujom.

Proizvodanja se širi i razvija. Sve više procesa i proizvoda iz Austrije prenosi se ovdje, pa tako raste i potreba za novom radnom snagom, objašnjava Muminović.

Više od 90% proizvodnje Remus Innovation izvozi u oko 60 zemalja svijeta, a kompletan proizvodni asortiman iz Sanskog Mosta namijenjen je za izvoz. Glavni kupci su “Mercedes AMG”, BMW, “Duccatti”, “Porsche” i drugi.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *