Kada pomislite da ne možete dalje učinite ovo!

Razmislite šta o ovome možete naučiti

Možda vam je patnja koja vas trenutno pogađa poslana da vam otvori oči. Ponekad živimo život s povezom na očima jer se bojimo vidjeti istinu. Tek kada voda dođe do grla počinjemo shvatati da trebamo mijenjati stvari u životu. Počinjemo shvatati da je to trebalo učiniti mnogo prije, a ne sada kada se čini da je sve kasno. Zato ako dobijemo novu šansu ne smijemo propustiti zanemariti staru lekciju.

Pitajte se hoće li stvari za koje sada brinete biti važne u budućnosti

Hoće li za par godina biti važne ove stvari koje sada držite važnima jer vas opterećuju? Pitajte to pitanje svaki puta kada pomislite da dalje ne možete, i vidjet ćete kako će se vaš život mijenjati. Jednom kada u pravu perspektivu postavite stvari koje vam sada izgledaju tako velike, sve će se u vašem životu savršeno posložiti i shvatit ćete pravi smisao svih svojih problema.

Ne razmišljajte o prošlosti, gledajte u budućnost

Uvijek u strahu za novo sutra ostavljamo neka vrata u prošlost odškrinuta. To činimo zato jer mislimo da će sutra možda biti još gore, pa da bar imamo kuda da se vratimo. No jedno zaboravl­jamo: budućnost je izvor novih prilika, i dokle god gledamo u ova odškrinuta vrata prošlosti, nove prilike samo prolaze pored nas. Vrijeme je da jednom ta vrata prošlosti zalupite zauvijek.

Nema života bez borbe

Ko vam je rekao da će život biti lagan? Ne dolazi se do velikih ciljeva bez truda, ne dolazi se do pobjede bez borbe. Borba nije ništa drugo nego sam oblik življenja. Ne možete ući u rijeku i pustiti se da vas ona odvuče prema izvoru, struja će vas odvući u suprotnom pravcu. Morate veslati, morate se truditi ne gledajući zapreke već gledajući samo vaš cilj.

Ne odustajte

Svi ljudi koji su uspjeli imali su samo jednu poruku na kraju svoga puta uspjeha: Nismo odustajali do kraja. Naravno da će iskušenja biti jaka, naravno da će rane biti bolne, naravno da će sve izgledati kao da nema drugog izlaza, ali sve što možete reći u tom trenutku jest: Ne odustajem. Zato kada pomislite da ne možete dalje samo naglas recite: “Mogu dalje”.

 

Mario Žuvela/savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *