Kipar: Dogovoreno formiranje Investicionog odbora EBRD-a sa sjedištem u Sarajevu

Od zemlje sa veoma niskom stopom iskorištenosti fondova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju, istakao je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u svojstvu guvernera u ime BiH na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Kipru.

Na skupu učestvuje više od 70 ministara finansija i ekonomije iz cijelog svijeta, te 3.000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija. Ministar Šarović i direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić uspješno su prezentirali potencijale BiH i mogućnosti ulaganja u okviru posebno organizirane konferencije posvećene investicionim ulaganjima u BiH.

Šarović je podsjetio da su investicije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH prošle godine iznosile 200 milona eura, blizu rekordnim ulaganjima, te kazao da se sličan nivo investicija BiH očekuje i u ovoj godini.

– EBRD ima oko 60 aktivnih projekata u BiH. Oni su u najvećoj mjeri usmjereni na infrastrukturu, lokalne zajednice te mala i srednja preduzeća, koja su uz ove kreditne linije značajno poboljšala svoju konkurentnost i postigli standarde EU-a – istakao je ministar.

Napomenuo je da je BiH do skora bila zemlja sa malom stopom iskorištenosti fondova EBRD-a, a da je sada većina njih postala operativna. Značajna korist od ovih fondova također se pokazala u izgradnji koridora Vc, a 65 miliona eura uloženo je u potpunu rekonstrukciju dionice magistralnih puteva, koje su pretrpjele velike štete u poplavama 2014. godine.

Stranim investitorima je ukazano na važnost ulaganja u energetski sektor, posebno zbog činjenice da je trenutno iskorišteno svega 38 procenata ovog potencijala.

Tokom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicionog odbora EBRD-a sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD finansirati s ciljem povećanja i podrške investiranju u BiH.

Za sutra je planiran bilateralni sastanak ministra Šarovića sa direktorom EBRD-a za zapadni Balkan Holgerom Muentom, kao i potpisivanje sporazuma o konkretnim ulaganjima kroz dogovorene projekte, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

zavnews/biznisinfo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *