Vježbajte pozitivu!

Budite sretni i kada je teško. Iz problema svaki puta izvucite pozitivnu stvar. Nije baš uvijek tako jednostavno, ali bez pokušaja sigurno neće biti moguće. Pogledajmo nekoliko savjeta kako to učiniti mogućim i realnim.

Kada smo posljednji puta shvatili i radovali se činjenici da je prelijepo jutro, da smo upravo čuli prelijepu pjesmu i cvrkut ptica, i da odlazimo na posao koji volimo? Kada smo toga bili svjesni i kada smo posljednji puta to doživjeli?

Pokušajte odgovoriti na ova dva pitanja:

  • Kada mi se posljednji puta dogodila lijepa stvar u životu?
  • Kada sam posljednji puta razmišljao/la o problemima koji me muče?

Karakter nije urođen – mijenjajte ga

U prvom slučaju Vi ste prvi odgovor procesuirali duže, iako je odgovor ‘na vrh jezika’. U drugom slučaju odgovora je bilo toliko da bi najradije zatražili papir i olovku i krenuli s popisivanjem. Stvar je u tome da nemjerljvo više pažnje pridajemo negativnim situacijama.

Želite odgovore, onako u sekundi? Evo: Pa čim možete razmišljati o odgovorima znači – živi ste. U najgorem slučaju imate još vremena pogledati sunce, oblake, kapi, svojim najmilijima dati do znanja koliko ih volite. Uštipnuti se. Nasmijati. Pa čak i osjetiti bol. Još ste tu. Bravo!

Sada, kada smo zaključili da ste živi, možda imate i porodicu, kuću, automobil i umjesto da vas to uveseljava opet ćete – i sada ponovo skrećemo na drugi odgovor – iz svega najprije gledati ono negativno. U našoj je prirodi mozga da nam negativnosti padaju na pamet češće od pozitive.

Pokušajmo naučiti kako da s vremenom istreniramo svoj mozak da češće pamti dobro od lošeg (službeno to je preskakivanje nervnih sklopova u mozgu). Ne da niječemo ili zakopavamo probleme (to je BIG NO, NO!!!) već da treningom dovedemo svoje stanje na neku drugu razinu.

Nauka tvrdi da je naš mozak prirodno programiran da se fokusira na negativno, pa smo zbog toga u stresu i nesretni čak i kad smo okruženi s puno pozitivnih stvari u životu koje lahko zaboravljamo i ne vidimo. Da bi tome stali na kraj mozak treba trenirati.

Kako trenirati mozak?

Svaki puta kada vam se dogodi nešto lijepo, osjetite onaj osjećaj ugode u trbuhu, zastanite i posvetite tom trenutku 10 do 30 sekundi. Utisnite ga u mozak. Na taj način ‘prevarit’ ćete automatizme u mozgu koji su programirani na negativu. Naime, čovjekov karakter, kako nam govore naučnici, nije urođen i upornim malim koracima čovjek može drastično promijeniti način na koji reagira na svakodnevne probleme (strahovi, nelagode, kompleksi, ljubomora, stres…).

Stvar je u tome što se u ovim ludim vremenima učimo da vjerujemo u negativne stvari, a pozitivne jednostavno propuštamo kroz mozak ne dajući im da se zadrže. Drugim riječima, pojeli ste fini obrok i zadovoljni ste ali vam jedan poziv ponovo može uništiti dan i niste vi krivi  –  mozak po defaultu uvijek naglašava negativnu stranu, a pozitivna se mora tražiti svjesno.

Dr. Rick Hanson kaže da je stvar u tome da osjećaj ugode produžite, a problem sagledate na pozitivan način. Kultura i odgoj uveliko su upleteni u ovu zavrzlamu koja to i nije. Naime, imate problem? Vratimo se na početak: živi ste. Dobrodošli u klub. Zar osjećaj da postojite nije ljepši od neplaćenog računa? Zar momenat u kojem trčite nije ljepši od stalnog preispitivanja kada ćete kupiti novi automobil?

Čim prođe jedno lijepo malo pozitivno iskustvo, kad smo nešto obavili, pogledali kroz prozor i vidjeli cvijeće, sunčanu ulicu, igrali se sa svojim mališanom, ne damo si ni pet sekundi nego se bacamo i utapamo na prvu negativnu misao koja čeka na red jer smo od toga napravili cijelu kulturu.

Otprilike, uče nas da je normalno da ako želimo biti odgovorni stalno razmišljamo o problemu, brinemo i, općenito, mantramo o negativnim stranama. Ispravno bi bilo “da budite odgovorni ali smireni i zadovoljni”!

Šta morate učiniti da bi krenuli?

Vježbajte! Pamtite lijepe osjećaje. Ponavljanjem ćete napraviti čvrst temelj psihičkog zdravlja. Ako barem na 10 sekundi uspijemo uživati u spoznaji da su naše temeljne potrebe: sigurnost, zadovoljstvo i povezanost – riješene, s vremenom ćemo razviti neurološke supstrate i stvorit ćemo osjećaj zadovoljstva, bit ćemo sretni što smo OK, a ako i dalje nastavimo tu praksu, s vremenom ćemo razviti sposobnost unutarnjeg zadovoljstva koje neće moći narušiti ni životni problemi.

Pamtite i upijajte svaki trenutak kada vam je neko pokazao ljubaznost ili naklonost. Bavite se sportom! Fizička aktivnost nevjerovatno pomaže. Naravno, čitajte, odmorit ćete se, zabaviti i naučiti trenirati svoj mozak.

Ako pokušamo nakon nekog vremena doživjet ćemo isto što je doživio i pisac ovih redova, a on kaže:

Trebalo mi je otprilike šest mjeseci do godine dana da shvatim potencijal pozitivnog razmišljanja. Ništa mi nije stiglo preko noći ali priznajem da me više nije lahko izbaciti iz takta. Dakako, imam probleme kao i svi drugi, ali na njih gledam drugačije, a tu su i ciljevi i prioriteti koje sam odredio i to morate napraviti i Vi. Ovakvi tekstovi samo bi trebali pomoći da se pokrenete i potražite rješenje koje neće doći samo od sebe.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *