Općina Centar izdvojila sredstva za Franjevački samostan u Fojnici

Općina Centar izdvojila je sredstva za učešće Franjevačkog samostana u Fojnici na skupštini Evropskog muzejskog foruma. Muzej franjevačkog samostana u Fojnici je nominiran od Evropskog muzejskog foruma za prestižnu godišnju nagradu Muzej godine u Evropi, te je ušao u takmičenje sa 42 muzeja iz cijele Evrope za ovu titulu.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić posjetio je Franjevački samostan, gdje ga je ugostio fra Janko Ljubos, kustos biblioteke. Tom prilikom donirao je dvije hiljade maraka, koje su iz budžeta Općine Centar izdvojene za troškove učešća na skupštini Evropskog muzejskog foruma, koji će se održati u Zagrebu i na kojem će biti objavljeni dobitnici nagrada za Muzej godine u Evropi.

Ljubos je zahvalio načelniku na donaciji, rekavši da su ova sredstva značajna, ali da je značajnija pažnja koju su  dobili od načelnika Ajnadžića.

– Izuzetno smo ponosni što je prepoznat značaj navedenog događaja – naglasio je Ljubos.

Ajnadžić je kazao da će Općina Centar, u skladu sa raspoloživim sredstvima, i ubuduće pomagati Franjevački samostan.

– Počastvovani smo što imamo jedan ovakav samostan u našoj državi i što smo u prilici da pomognemo. I u budućnosti ćemo se truditi da pružamo podršku – istakao je Ajnadžić.

Franjevački samostan Duha svetoga u Fojnici izgrađen je u 14. vijeku i danas čuva oko 50.000 knjiga, među kojima je oko 10.000 knjiga, starih nekoliko stoljeća. Samostan je veoma značajan kao kulturno središte BiH gdje svi narodi mogu vidjeti svoje duboke korijene.

Najpoznatiji dokument koji se čuva u Muzeju samostana u Fojnici jeste Ahdnama napisana 28. maja 1463. godine. Ahdnama je bila temeljni dokument kojeg su franjevci koristili sve vrijeme osmanske vlasti, a i danas se čuva u Franjevačkom samostanu u originalnom izdanju.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *