Prava SF zgrada: Neboder bi objesili za asteroid u svemiru

Zgrada koja izgleda kao da je izašla iz nekog SF filma bila bi najviša na svijetu i malo šire jer bi doslovno zgrada bila obješena za asteroid koji bi se nalazio 50.000 kilometara iznad Zemlje. Projekat Analemma toranj predstavili su arhitekti iz Clouds Architecture studija u New Yorku.

Zbog golemih dimenzija cijeli toranj bi se ljuljao iznad Zemlje u obliku broja 8, što bi ga kroz dan povelo na put iznad različitih dijelova svijeta, a najsporiji dio putanje bio bi oko New Yorka.

– Danas se naša aktivnost registrira na globalnoj razini, pa zašto ne bi i u dizajnu razmišljali na razini planeta – pitaju se arhitekti koji su svoj toranj dizajnirali kao zgradu mješovite namjene. Nju bi objesili za asteroid koji bi ulovili u Zemljinu orbitu. Zgradu bi držali iznimno čvrsti kablovi, a svemirski neboder konstruirao bi se iznad Dubaija koji i sada gradi goleme nebodere puno jeftinije nego druge metropole, prenosi 24sata.

Prednost ovako visoke zgrade imali bi oni koji bi boravili na samom vrhu jer bi zbog zakrivljenosti planeta imali oko 40 minuta više dnevnog svjetla. Jedini način za izlazak iz ove zgrade bio bi padobran ili nekakav leteći automobil koji se kao u Petom elementu može parkirati ispred balkona. No, arhitekti su zamislili da se na dnu zgrade nalazi područje za transfer putnika i stanara.

Prema predloženoj skici, ovo bi bilo puno više od zgrade. Analemma bi bio leteći grad čiji bi segmenti, koji se penju do 32 km iznad Zemlje, bili rezervirani za razne namjene. Dijelovi zgrade bi tako bili za stanovanje, proizvodnju hrane, a tu su i poslovne zone. Ova konceptna konstrukcija bi proizvodila energiju preko solarnih panela, ali i vodu koju bi skupljala iz kondenzacije oblaka i skupljanjem kišnice.

Sve u svemu, projekat koji su zamislili arhitekti iz New Yorka izgleda kao SF kreacija koja bi koštala milijarde i milijarde dolara i vjerovatno je rezervirana za neku iznimno daleku budućnost.

zavnews/geek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *