Hercegovci razvijaju višemilionski biznis isplativiji od Međugorja

Nije novost da je u Hercegovini ekspanzija sadnje smilja čime se BiH smjestila u sami vrh zemalja proizvođača i izvoznica eteričnog ulja u svijetu.

Novost je da je firma Eko Aromatika u blizini Čapljine izgradila plantažu na 60 hektara na kojoj je trenutno zasađeno čak 1,8 miliona sadnica smilja. Kompaniju je osnovalo 15 hercegovačkih preduzetnika.

Iz firme su naveli da će proizvodnja biti u potpunosti ekološka i organska, a planiraju destilaciju i drugog aromatičnog bilja i proširiti plantaže na čak 200 hektara na kojima će zasaditi oko šest miliona sadnica.

Ove godine očekuju oko 3.500 kilograma aromatičnog ulja od smilja, a nakon proširenja plantaže oko 11.500 kilograma. Trenutna cijena se kreće oko 1.500 dolara po litri, što znači da će ove godine zaraditi oko 5,25 miliona dolara, a nakon proširenja plantaže čak 17,2 miliona dolara. Sve je namijenjeno izvozu i kupuju ga velike svjetske farmaceutske i kozmetičke kompanije.

Hercegovački kamenjar i padine godinama su bili neiskorišteni, a danas postaju plantaže aromatičnih biljaka kojima ova klima odgovara.

Pogledajte snimak iz zraka trenutno najveće plantaže smilja kod Čapljine, od koje se ove godine očekuje višemilionska zarada.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *