Veliki uspjeh Bosnalijeka: Počeo izvoz u Armeniju, Kazahstan, Somaliju i Jemen

Nakon prodaje državnog vlasničkog udjela i uspješno izvršene dokapitalizacije kompanije dodatno je ojačana pozicija Bosnalijeka i stvoreni preduvjeti za dalji razvoj i ulaganja. Već sada možemo reći da će ulazak novog investitora, koji je prepoznao kvalitet i perspektivu Bosnalijeka, omogućiti ulaganja u nove tehnologije, te širenje proizvodnje – kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik uprave Bosnalijeka Nedim Uzunović.

U prvom medijskom istupu nakon što je Vlada Federacije na aukciji prodala svoj vlasnički udjel u Bosnalijeku od 19,25 posto te izvršena dokapitalizacija, Uzunović kaže da je u ovu poslovnu godinu najveća domaća farmaceutska kompanija ušla s mnogo optimizma.

-Iz godine u godinu postavljamo ljestvicu sve visočije i poslovni rezultati su svake godine bolji nego prethodne. U 2016. godini realizovan je neto prihod u iznosu od 136 miliona KM, što predstavlja povećanje od 22% u odnosu na prihod ostvaren sa krajem 2012. godine. U istom periodu dobit prije poreza se skoro udvostručila, i sa 6,5 miliona KM povećana je na 11,8 miliona KM, uz rast profitne marže sa 6% na 9%. Rast prihoda i dobiti praćen je i rastom vrijednosti imovine kompanije, koja je u posmatranom periodu porasla za 39 miliona KM i u 2016. godini iznosila je 228 miliona KM – ističe Uzunović.

On naglašava da su od početka 2013. godine Bosnalijekove obaveze prema finansijskim institucijama prepolovljene, a omjer neto dug/EBITDA, koji je najvažniji pokazatelj zaduženosti u finansijskom svijetu, smanjen je s 2,4 početkom 2013. na 0,5 na kraju 2016. godine.

-Imajući u vidu i namjeru novih dioničara da se nastavi razvoj Bosnalijeka, krenut će se s otvaranjem novog pogona tečnih i polučvrstih lijekova. Sadašnji proizvodni kapaciteti dostigli su maksimum i zato ulažemo u nove pogone, a time i u otvaranje novih radnih mjesta u BiH, što je izuzetno značajno za ukupnu bh. ekonomiju, kaže Uzunović.

Broj zaposlenih u Bosnalijeku zadnjih nekoliko godina kontinuirano raste i samo u 2016. godini otvoreno je 51 novo radno mjesto. Razvoj poslovanja i povećanje proizvodnje izravno su povezani s porastom prodaje na stranim tržištima.

-Bosnalijekovi proizvodi su prisutni na čak 17 tržišta, od kojih je plasman lijekova u čak pet novih zemalja osiguran u protekle tri godine. Počeli smo raditi u Armeniji, Kazahstanu i Somaliji. Jemen je ponovo aktiviran kao tržište 2013.godine nakon pauze od 2 godine, a tržište Libije je ponovo aktivirano nakon pauze od šest godina zbog ratnih događanja u toj zemlji.

Naši planovi na inostranim tržištima vrlo su ambiciozni pa mnogo ulažemo i u certificiranje kvalitete naših lijekova. Kvalitet lijeka je za nas primaran i bezuvjetan. U prilog tome ide i činjenica da smo pored domaćeg, EU i UKR GMP certifikata, dobili i GMP certifikat Ruske Federacije, što će nam pomoći da dodatno ojačamo svoju poziciju na potentnom ruskom tržištu – kaže predsjednik Uprave Bosnalijeka.

Uzunović ističe kako je do preporoda Bosnalijekovog poslovanja u zemlji i inostranstvu došlo uprkos stalnim medijskim napadima i pokušajima da se kompanija kriminalizira.

-Bosnalijek kao dioničko društvo ima vrlo strog nadzor poslovanja, kako od strane Skupštine i Nadzornog odbora, tako i vanjske i interne revizije. Vanjsku reviziju poslovanja posljednjih godina radi renomirana kuća Deloite i svi nalazi su pozitivni. Tu je i interni nadzor koji rade vlasnici i svako dobronamjeran može se uvjeriti kako je poslovanje Bosnalijeka za primjer i znatno iznad standarda koji vladaju u BiH pa i regiji – ističe Uzunović u razgovoru za Fenu.

U svemu se kaže, ne zapostavlja i društvena odgovornost Bosnalijeka pa je kompanija u protekle četiri godine dodijelila stipendija u vrijednosti od približno 500.000 maraka, a za sponzorstva i donacije u istom vremenskom periodu preko 570.000 KM.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *