Američka ambasadorica zabrinuta: Učenici iz Jajca žele obrazovanje, a ne nove podjele

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Travniku kako je zabrinuta zbog plana da se u Jajcu, kako je kazala, prvi put od 2002. godine otvore “dvije škole pod jednim krovom”.

– Živimo u svijetu u kojem ljudi trebaju raditi i sarađivati, a ne se dijeliti, a učenici iz Jajca žele obrazovanje za 21. stoljeće u kojem nema mjesta diskriminaciji – kazala je ambasadorica Cormack novinarima u Travniku, gdje se danas sastala s ministricom obrazovanja SBK-a Katicom Čerkez.

Sastanku sa kantonalnom ministricom prethodila je posjeta Jajcu, gdje je američka ambasadorica razgovarala s načelnikom Općine Edinom Hozanom, te srednjoškolcima, među kojima su bili i oni koji su u proteklom razdoblju protestvovali protiv otvaranja nove škole.

Kako je kazala, tema sastanaka i u Jajcu i Travniku bilo je obrazovanje, kao jedno od najvažnijih pitanja za budućnost BiH.

– Gledali smo i čitali posljednjih mjeseci o učenicima u Jajcu koji su ustali da se bore za budućnost u kojoj učenici sarađuju, uče i idu u školu zajedno – istaknula je ona.

Ističući da je zabrinuta jer ne želi vidjeti da se trend podjela širi, Cormack je naglasila da je tokom dvije godine svoga mandata u BiH razgovarala s političkim liderima, koji su također tvrdili da su zabrinuti kad je riječ o obrazovanju i podjelama, ali je naglasila da je vrijeme da se riječi pretvore u djela.

– U Jajcu sam razgovarala s učenicima, nastavnicima i roditeljima koji imaju viziju zajedničkog pohađanja škola, te zajedničkog nastavnog plana i programa. Vjerujem da ovi učenici zaslužuju podršku i od građana i od vlasti – kazala je američka ambasadorica.

Cormack je istaknula kako je dobro vidjeti mlade kako su na miran i dostojanstven način istupili da se bore za ono u što vjeruju.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *