Nemaš šta izgubiti ako svijet pokušaš učiniti boljim mjestom

Nemaš šta izgubiti ako svijet pokušaš učiniti boljim mjestom. Zaista nemaš šta izgubiti, štaviše imaš pedeset posto šanse uspjeti u tome.

Možda će te zbog toga što činiš neko smatrati nekim ludim sanjarom ili čudnim zanesenjakom, možda će se neko i rugati s tobom zbijajući šale, ali ono što ostaje nakon tebe dat će smisao tvom životu, pružati ispunjenje kakvo ti ništa drugo ne može dati.

Bit će dana i noći, i to puno dana i noći, kada će se i tebi to činiti luda pomisao i kada ćeš sam sebi ići na živce zbog svega, ali nemoj odustajati od toga. Nikada nemoj odustajati! Nisi samo ti u pitanju, u pitanju su mnogi kojima život možeš učiniti boljim i smislenijim. U pitanju je budućnost nekoga za koga nikada nećeš ni znati, nekoga ko ti ništa za to što učiniš neće moći uzvratiti ni na bilo koji način.

Učiniti svijet boljim mjestom nije neka filozofija, niti je neka nemoguća misija. Učiniti svijet boljim mjestom sasvim je jednostavna stvar. To su ona mala djela koja već sada možeš činiti u svojoj porodici, među svojim prijateljima, znancima, ali i onima koje samo putem slučajno sretneš. Može se raditi o najobičnijem osmijehu, toploj riječi, nježnom dodiru, ohrabrenju, prilici koju daješ drugome ili nečemu stotom.

Nemoj misliti da su to male i nevažne stvari, i da budući da ih može činiti bilo ko – čini ih malo ko. Tvoj doprinos u svemu tome je jedinstven i nezamjenjiv. To je kao kada na granu stabla padnu deseci hiljada pahulja snijega, a onda padne još jedna pahulja i grana se odlomi i pade na tlo. Iako je tako mala pahulja – ona napravi razliku. Veliku razliku. Možda je baš na tebi da napraviš tu razliku u ovom svijetu.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *