Denis Zvizdić: Mogherini dolazi sa porukom da su vrata EU-e otvorena za BiH

Sve nas je jako obradovala vijest da visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini sutra dolazi u BiH, jer je jako važno da u sklopu svoje balkanske turneje posjeti i našu zemlju, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

– Bosna i Hercegovina je iz puno razloga i zbog brojnih procesa koji se dešavaju na teritoriji Zapadnog Balkana sigurno ključna zemlja i jedna od najvažnijih zemalja uopće na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Mogherini, sa kojom sam imao priliku razgovarati prije 15-ak dana kada smo i pripremali određene teme ili smjernice za ovaj sastanak, dolazi sa nekoliko važnih poruka za BiH – rekao je Zvizdić za Anadoliju.

Prema njegovim riječima, ključna i najvažnija poruka je da su vrata Evropske unije i dalje otvorena za BiH.

– Postoji jasna evropska perspektiva, izvjesna perspektiva, i BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, jer sve dok postoji Evropska unija kao bazni cilj i najmanji zajednički sadržilac za sve zemlje zapadnog Balkana, sve do tada će biti moguće značajno razvijati i unaprjeđivati regionalne odnose, dobrosusjedske odnose i raditi na značajnijem povezivanju zemalja zapadnog Balkana – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predstavnici bh. vlasti upoznat će visoku predstavnicu Mogherini o rezultatima dosadašnje implementacije obaveza iz evropske agende BiH i uopće ekonomske, sigurnosne i regionalne saradnje i situacije u kompletnom regionu.

– Ono što je važno, čini mi se, jeste da će i oni ići, odnosno EU i predstavnici EU-e, u pravcu mnogo frekventnijeg i obimnijeg, učestalijeg posjećivanja Zapadnog Balkana, čime se daje potpuno jasna poruka da Zapadni Balkan ustvari ima evropsku perspektivu. Tako se na neki način šalje poruka onima koji bi htjeli kroz različite utjecaje da na neki način postanu dominantni na ovim prostorima, da je evropski i u konačnici NATO put jedina alternativa, jedini pravi put i za BiH i za Zapadni Balkan – rekao je Zvizdić.

– Čak mislim da ćemo na neki način zatražiti i organizirati polugodišnje ili kvartalne susrete na najvišem nivou između predstavnika ključnih evropskih institucija bitnih za balkanski region uz naravno, predstavnike, odnosno predsjednike ili premijere samoga Balkana – kaže Zvizdić.

Dodao je da će biti poslana poruka da su zemlje regiona, ipak, i spremne i sposobne, te imaju kapacitete da razgovaraju i dogovaraju se o nekim baznim ciljevima u budućnosti.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *