Palmer jasno poručio: SAD posvećene Balkanu, branit ćemo cjelovitost BiH

Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u State Departmentu Matthew Palmer je izjavio da ne vjeruje da će politika SAD-a prema Balkanu biti drugačija od dosadašnje, jer se “američka politika zasniva na američkim interesima i vrijednostima” koji se ne mijenjaju sa svakom promjenom administracije.

Palmer je za beogradsku “Politiku” rekao da kod bilo kojeg američkog zvaničnika nije vidio ništa nalik ideji koja se pojavila u ovdašnjoj regionalnoj javnosti o mogućnosti dogovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina, po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja.

– Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao špekulativna fikcija. Ne vjerujem da će naša politika biti drugačija od dosadašnje, koja je podrazumijevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoći Balkanu na putu evropskih integracija – rekao je Palmer.

Palmer je rekao da odluka o uvođenju sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavlja “odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti i izjave”.

– Poruka iza te odluke je, rekao bih, jasna i nedvosmislena, a to je da će SAD braniti Dejton i dejtonske institucije, kao i cjelovitost BiH – rekao je Palmer.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *