Koliko često treba mijenjati peškire?

Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupatila, uključujući i kapljice iz zahodske šolje, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihova mijenjanja, odnosno pranja.

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, osobito na vlažnoj podlozi.

Dakle, kako često treba mijenjati peškire?

– To ovisi o tome za šta ih koristite. Ako je riječ o peškirima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, naprimjer na radijatoru, ne više od triput – rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškog University School of Medicine.

– Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati – kaže Tierno.

Slikovni rezultat za peškiriObjašnjava da su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo idealan opskrbljivač dobrih uvjeta za življenje mikroba.

Kada posušite vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na peškiru. One su idealna ‘hrana’ mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebne peškire za lice treba mijenjati jednako često kao peškire za tijelo, a to znači triput prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju peškira ukoliko neko u porodici ima prehladu ili gripu.

Tokom pranja u mašini za veš treba odabrati program s najvećom temperaturom vode jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Tierno podsjeća i na to da se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupatilu ima svoj set peškira – za ruke, tijelo i lice, te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti peškir.

Slikovni rezultat za peškiri

zavnews/geek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *