U Lipnici kod Tuzle se prave cipele za Pradu

U prostorijama nekadašnjeg Rudnika lignita Lipnica u istoimenom mjestu kod Tuzle, 2004. godine osnovan je Inkubator malih i srednjih preduzeća. Danas u ovom inkubatoru djeluju 33 firme, a u jednom od proizvodnih pogona nastaju i cipele svjetski poznatog brenda Prada.

Rudnik lignita Lipnica prestao je raditi 1990. godine. Za razliku od brojnih propalih prostora nekadašnjih privrednih giganata u Bosni i Hercegovini, Razvojno-poduzetnički centar Tuzla – Inkubator Lipnica, skinuo je stare ograde sa rudničkih prostorija te im ponovo udahnuo život.

Slikovni rezultat za Amira Ajdaslić-OkanovićU jednom od fabričkih pogona smještena je kompanija Bosit Industry u kojoj danas nastaju cipele nadaleko poznatih renomiranih brendova, kao što su Tommy Hilfiger, Janet & Janet, ali i Prada, koja slovi za izuzetno zahtjevnog poslovnog partnera.

“Naš dugogodišnji kvalitet prepoznat je od renomiranih brendova te smo uspjeli ostvariti saradnju s njima. Sa stranim klijentima imamo potpisane ugovore na dvije godine i više, a s obzirom da opravdavamo njihove zahtjeve koji su izuzetno visoki, ugovore redovno obnavljamo i produžavamo”, kazala je Amira Ajdaslić-Okanović u ime kompanije Bosit Industry.

Više od 180 radnika radi na ručnoj obradi cipela iz Pradinog programa Miu Miu, a novonastali modeli su zbog stroge diskrecije koju zahtijeva ovaj brend, skriveni od očiju javnosti.

Tek rijetki imaju priliku pogledati neke od modela, te se lično uvjeriti u kvalitet obuće koja je namijenjena za svjetsko tržište.

Slikovni rezultat za prada“Program Miu Miu namijenjen je za celebrity, tako da cipele sa žigom ‘Made in Bosnia’ nose svjetski poznate zvijezde”, istakla je Ajdaslić-Okanović.

Vrhunski Pradini proizvodi nastali u BiH danas se mogu pronaći u New Yorku, Veneciji, Milanu…

Danas u inkubatoru koji raspolaže sa uređenim prostornim kapacitetom od 9.000 kvadratnih metara djeluju 33 kompanije koje upošljavaju 314 osoba.

Sve kompanije koje obituju pod krovom ovog inkubatora moraju poštovati Zakon o radu. Zaposleni su prijavljeni, plate su redovne, porodiljni dopust traje godinu dana, a radnici uredno mogu koristiti i bolovanje.

“Svi su u obavezi prijaviti radnike i dostaviti dokaze o tome, jer ti dokazi idu ka cilju da svaka kompanija može računati na subvenciju prema našim aktima, odnosno projekat je definisao da ako neko zaposli od jednog do tri radnika na minimalni period od godinu dana, ima pravo na subvencije na troškove koje kroz zakup mi fakturišemo njima”, kaže direktor poslovnog inkubatora, Muris Nišić.

zavnews/biznis

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *