Gradnja brze ceste Lašva – Travnik kreće ove godine

Intenziviranje reformi, prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama privrede i izgradnji infrastrukture, neke su od najbitnijih potreba poduzetnika u Srednjobosanskom kantonu o kojima su danas u Travniku razgovarali s delegacijom predvođenom članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

– Kada se govori o infrastrukturi, tu se prvenstveno misli na izgradnju brze ceste od Lašve prema Travniku, gdje je najveći prometni čep u BiH. Za to postoje osigurana sredstva, nema ni problema s projektom i dozvolama, i s tim treba krenuti ove godine – kazao je Izetbegović novinarima nakon sastanka sa privrednicima iz SBK.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da su poduzetnici na sastanku govorili i o potrebi stvaranja regulatornog okvira, kako bi se otvorile nove mogućnosti poslovanja i kreiranja boljeg poslovnog ambijenta.

– Radi se o ambijentu koji će potaknuti domaće investicije i omogućiti partnerstvo s nekim strateškim stranim investitorima. Ovakvi sastanci su dragocjeni za sve vlade, jer se mogu čuti konkretni prijedlozi, koje ćemo u narednom periodu, od par mjeseci, pokušati pretočiti u zakonska rješenja i u promjenu poslovnog ambijenta – rekao je Zvizdić.

Federalni premijer Fadil Novalić istaknuo je, također, da je cestovna infrastruktura prioritet za poduzetnike, ali je i naglasio da SBK ima parametre koji su iznad prosjeka Federacije BiH.

– Zaposlenost je rasla 18 mjeseci za 7,2%, a za Federaciju BiH je to 5%. Nezaposlenost je pala za 6,2%, a u Federaciji BiH za 5%. Dakle, ovdje se događa nešto pozitivno i trebamo to podržati – kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o zakonima koje treba popraviti u korist privrednika, ali i o budućim zakonima, poput onih koji tretiraju braniteljsku populaciju, te penzijsko i invalidsko osiguranje koji, kako je rekao Novalić, garantiraju socijalni mir.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *