Ambasada SAD-a: razgovarali smo s Dodikom, oni koji krše odluke Ustavnog suda moraju snositi odgovornost

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Maureen Cormack, razgovarali su sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, kao znak kontinuiranog opredjeljenja SAD-a za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji.

Oni su tom prilikom istakli zabrinutost zbog Dodikovih nedavnih izjava i postupaka, te ponovili ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost.

– Veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog sporazuma. Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD-a. Apelovali smo na gospodina Dodika da preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredijeljenost za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje – navodi se u saopćenju Ambasade SAD u BiH.

zavnews/faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *