Tri pogrešna uvjerenja koja smatramo normalnim

U našoj životnoj svakodnevnici postoje neka uvjerenja i predrasude koja smatramo normalnim a ustvari ona su daleko od toga, i u stvarnosti nam nanose štetu. Kako bismo ih mogli odstraniti iz svog života, navodimo 3 najopasnija uvjerenja koja su pogrešna.

Prošlost definira sadašnjost

Kada stvari u životu ne idu najbolje, u nama je tendencija pretpostaviti i zaključiti kako će budućnost donijeti iste takve situacije. Iz nekog čudnog razloga, ovo se ne događa kada nam u životu ide sve glatko. Biti prisutan u sadašnjosti je puno lakše ako osjećamo zadovoljstvo. No, osmijeh i toplina oko srca su prolazni i mi to znamo. Ali, kada smo depresivni, u poteškoćama ili u strahu, lako je nadodati još boli samima sebi, pretpostavljajući kako će sutrašnji dan biti isti kao i današnji. Ovo je kružno predskazanje koje onda i samo sebe ostvaruje.

Ukoliko si ne dopustite krenuti naprijed i zaboraviti šta se dogodilo, šta je rečeno, šta se u prošlosti doživilo, gledat ćete na svoju sadašnjost i budućnost kroz iste zaprljane leće i ništa neće moći prodrijeti kroz vašu maglovitost. Nastavit ćete se opravdavati, iznova proživljavati i hraniti to razmišljanje koje nije ni trebalo postojati od samog početka.

Slikovni rezultat

Prekasno je za promjene

Život nije ravna linija. Ne postoji samo jedan put za vas ili nekog drugog. I ne postoji predodređeni redoslijed događaja. Ali ponekad je pritisak koji dolazi od poznanika, obitelji, posla i društva, intezivan i osjećamo se iznutra slomljeni. Ako nemamo “pravi” posao, odnose, način života i slično, u određenoj dobi ili nakon nekog vremena pretpostavljamo da smo iznutra slomljeni. Ali to nije uopće istina. Dopušteno vam je vratiti se. Dopušteno vam je razmotriti šta vas inspirira u različitim radzobljima života. Dopušteno vam je uzeti vremena kada ga trebate. Prirodno je u životu ići i naprijed i nazad i sa strane. Možda će izgledati kao zbrka, ali to je lijepa zbrka. To pokazuje da se mijenjate i rastete. Imali ste svoje uspone i padove. Krenuli ste jednim putem, ali ste odlučili promijeniti smjer… možda i više puta u životu. Takav život i treba biti.

Život je neprestano iskustvo neovisnih trenutaka i izbora. I u kojoj god da ste situaciji sada, znajte da se može promijeniti ukoliko želite. Ovisi o vama. Samo trebate izabrati nešto novo.

Opasno je biti ranjiv

Svi se mi bojimo reći previše, osjetiti preduboko i dati drugima do znanja koliko nam znače. Ali to nije dobro i nije zdravo. Voljeti znači biti ranjiv. Biti sretan znači biti ranjiv. Rizik da ćemo biti povrijeđeni je cijena otvaranja sebe prema ljepoti i prema mogućnostima. Biti ranjiv ne znači pokazivati strane koje smo uljepšali, već razotkriti svoje neuglađene strane koje bi najradije sakrili od svijeta. To znači pogledati u svijet otvorenim i iskrenim srcem i reći, “Ovo sam ja! Prihvati me ili ne!”

Naravno, teško je svjesno izabrati ranjivost. Zašto? Jer su ulozi veliki. Ali istina je da ništa vrijedno u ovom svijetu ne dobivamo igrajući na sigurno. Kako ljubav i sreća proizlaze iz naše želje da smo ranjivi, što znači biti otvoren prema nečemu divnom što nam se može i oduzeti, kada se sakrijemo od ranjivosti automatski se sakrivamo od svega što želimo u životu.

 pucajodzdravlja.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *