Remek djelo Isaaca Newtona je najskuplja znanstvena knjiga

Prvo izdanje knjige Principia Mathematica koje je objavljeno 1687. i u kojem je poznati naučnik predstavio svoj zakon kretanja je prodano za 3.7 miliona dolara u aukcijskoj kući Christie’s.

Još jedan poznati znanstvenik Albert Einstein je smatrao da je ta knjiga „možda najveći intelektualni iskorak kojeg jedan čovjek može napraviti“.

Izdanje koje je bilo namijenjeno za evropsko područje se razlikuje od britanskog izdanja. Smatra se da je štampano samo 80 primjeraka takvog prvog izdanja od ukupno 400 objavljenih knjiga.

Edmund Halley, poznati astronom po kome je nazvan jedan komet(Halleyeva kometa), bio je urednik ove knjige i upravo je on ohrabrio Newtona da svoje ideje stavi na papir. Halley je platio i štampanje knjige jer u Royal Societyju nisu imali novca. Knjižnica Royal Society posjeduje dva primjerka knjige uključujući i originalni rukopis kojeg smatraju njihovim „najvećim bogatstvom“.

Slikovni rezultat za Principia MathematicaU ovoj knjizi Newton je predstavio svoj zakon o kretanju i zakon o univerzalnoj gravitaciji. Keith Moore, ravnatelj knjižnice Royal Society je rekao: “Ovdje se ne radi samo o povijesti i razvoju nauke; ovo je jedna od najpoznatijih knjiga ikada objavljena. Imala je veliki utjecaj na primjenjivanje matematike u osnovnim problemima fizike“.

Moore je povezao popularnost naučnih tekstova s ljudima koji zarađuju novac od tehnoloških postignuća. „Ljudi koji posjeduju važne knjige su možda oni koji su svoj novac zaradili na Internetu. Ako imate milion dolara, zašto ih ne biste potrošili na primjerak Principiae Mathematicae? Ili ako ste zaradili novac na nekom zaista dobrom algoritmu, vjerovatno ćete znati cijeniti Newtonovu fiziku.“

geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *