Pušten u promet i za putničke vozove najduži tunel na svijetu

Najduži tunel na svijetu koji je izgrađen u Švicarskoj, a treba omogućiti bolju povezanost sjevera i juga Evrope, otvoren je za saobraćaj, objavile su švicarske savezne željeznice.

Tunel nazvan GBT (Gotthard Base Tunnel) između Ciriha i Lugana dug je 57 km i prolazi kroz planinu Sveti Gothard u Alpama.

Prije sedmicu dana desio se prvi prolazak putničkog voza, koji je iz Ciriha pošao u 6.09 sati po srednjoevropskom vremenu i stigao u Lugano u 8.17 sati.

Tunel je u junu otvorio švicarski predsjednik Johan Schneider-Ammann, u društvu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, njemačke kancelarke Angele Merkel, tadašnjeg talijanskog premijera Mattea Renzija i austrijskog kancelara Christiana Kerna.

Na izgradnji tog željezničkog tunela radilo se 17 godina, a koštao je gotovo 11 milijardi eura.

Novi koridor Rajna – Alpe izravno povezuje Sjeverno more sa Sredozemnim, od rotterdamske do genovske luke. Tunelom će svakodnevno saobraćati 260 teretnih vozova brzinom 100 km/h i 65 putničkih, koji mogu ići do 200 km/h.

Poslije ovog tunela, najduži na svijetu su Seikan u Japanu (53,9 km) i tunel ispod La Manchea između Francuske i Velike Britanije (50,5 km).

biznis.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *