U prošloj godini BiH izvezla 40 mil. KM ljekovitog bilja

Ljekovito bilje i jagodičasto voće mogu biti motori razvoja organske proizvodnje, smatra profesor Nezir Tanović, specijalist za organsko bilje i proizvodnju hrane.

Navodi da je BiH samo u prošloj godini izvezla blizu 40 miliona KM ljekovitog bilja koje je u najvećoj mjeri certificirano kao organski proizvod.

“Nije zanemarivo ni jagodičasto voće koje ima šansu da bude organski certificirano. Imamo akreditirane kuće koje nam osiguravaju da možemo izvoziti u sve zemlje svijeta”, navodi on za Akta.ba.

Smatra da je organska proizvodnja jedan od najpozitivnijih primjera u sektoru bh. agrara jer je profitabilna i izvozno orijentirana.

Zbog toga bi u idućem razdoblju vlasti, ističe on, trebale staviti fokus na aktiviranje našeg ‘djevičanski’ čistog zemljišta i osigurati veće financijske poticaje organskoj proizvodnji hrane, obzirom da idemo ka EU i da je neminovnost da površine pod organskom hranom dosegnu tri posto od ukupne proizvodnje.

Očekujemo da ćemo o narednim godinama govoriti o većem broju organskih proizvoda, prije svega onih koje izvozimo.

“Sa našim proizvodima na sajmovima odnosimo najviša odličja i zbog čega ne bi naša politika bila usmjerena na takve mogućnosti razvoja. Vjerujem da ćemo imati veći poticaj u organskoj proizvodnji hrane u narednom vremenu i da će to proljoprivredni proizvođači na neki način verificirati sa uvećanim površinama na kojima će proizvoditi”, ističe on.

Napominje da poljoprivreda niti jedne zemlje ne može bez finansijske podrške. “Europa tako daje 43 posto sredstava za pomoć poljoprivredi i u usporedbi sa njima mi smo kao u utrci između maratonca i običnog čovjeka, ali na toj europskoj trci mi moramo ostati makar biti i posljednji”, navodi profesor Tanović.

Enver Avdić, direktor kompanije ESOF, koja je bavi proizvodnjom organskog povrća i voća, smatra da u odnosu na zemlje u EU, koje imaju stotine hiljada hektara zemljišta pod poljoprivrednom proizvodnjom, BiH ovo malo svog zemljišta treba iskoristiti za organsku proizvodnju kako bi mogli biti konkurentni na europskom tržištu.

Akta.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *