U Zenici otvorena jedna od najsavremenijih laboratorija u BiH

U Zenici je otvorena privatna zdravstvena ustanova, laboratorija Prolab, koja osim svih standardnih laboratorijskih usluga, pruža i one koje do sada nisu bile dostupne pacijentima.

Sve više ljudi danas koristi zdravstvene usluge u privatnom sektoru, kaže direktor firme Diamedic, Dubravko Barbarić, jer su kako je rekao državne i privatne ustanove izjednačene pred zakonom. Inače firma Diamedic je glavni razvojni partner laboratorije Prolab i distributer kompanije Siemens Healthineers.

Kantonalni ministar zdravstva, dr. Adnan Jupić, također je naglasio važnost javno-privatnog partnerstva, ali i važnost ovakvih ustanova koje pružaju najsavremenije laboratorijske pretrage, što je skupa sa prihvatljivim cijenama tih usluga, svakako dobra stvar za naše pacijente.

„Mi smo se odlučili za koncept da po najnižim mogućim cijenama sa što većim brojem korisnika, koji će nam omogućiti te niske cijene, do najbrže moguće i najkvalitenije laboratorijske usluge. Usluge Prolaba potvrđene su, među ostalim, i kroz međunarodnu kontrolu kvalitete. Ovo je treća u nizu laboratorija i prva izvan Sarajeva, širićemo se i prema Mostaru, a u Sarajevu planiramo otvaranje malih poliklinika primarne zdravstvene zaštite i internističkih ordinacija. Zato je moto našeg koncepta „Prvi korak naprijed“, kazao je Dubravko Barbarić.

Prvi korak u bilo kojem medicinskom tretmanu upravo je laboratorijska dijagnostika, a u Sarajevu je prošle godine zabilježeno više od 40.000 posjeta Prolab laboratorijama, među kojima su i posjete pacijenata iz Zenice.

„Radi se o širokoj paleti biohemijskih, imunohemijskih, mikrobioloških i hematoloških analiza“, kazala je voditeljica “Prolaba” u Zenici Mirela Telaković, inžinjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Osim pristupačnih cijena laboratorijskih usluga, vizija “Prolaba” je i pružanje pomoći sportistima, pa je tako dogovorena saradnja sa zeničkim košarkašima.

„Biće nam generalni sponzori do kraja tekuće sezone, dakle za naredna četiri kola regularnog dijela prvenstva, kao i za Play-off sponzorstvo od strane firme Diamedic, odnosno poslovnice Prolab u Zenici. Zahvalni smo i sretni što imamo tako respektabilnog sponzora da nosimo na dresovima. Mislim da će to biti veliki podstrek za naš daljni rad, odnosno za krajnji cilj, a to je plasman u elitni rang košarkaške lige BiH“, rekao je Goran Bulajić, predsjednik OKK Čelik.

Laboratorija Prolab nalazi se u ulici Štrosmajerova 11, u zeničkom naselju Mokušnice.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *