Djeca su sve manje fizički aktivna

Istraživanja upućuju na to da je vrijeme koje djeca u dobi od šest do jedanaest godina provode u fizičkoj aktivnosti, iz godine u godinu manje za 17 minuta, piše BBC. 

U najnovijem istraživanju stručnjaci su pratili fizičku aktivnost 2132 djece iz 57 osnovnih škola u jugozapadnoj Engleskoj u razdoblju od 2012. do 2018. Pritom su djeca nosila posebne uređaje kojima je mjerena njihova fizička aktivnost tokom pet dana u sedmici. 

Na taj su način naučnici stekli preciznu sliku o tomu koliko su minuta dnevno djeca bila fizički aktivna, ali i o tomu jesu li njihove aktivnosti bile umjerene ili intenzivne, odnosno dovoljne da se malo ‘zadišu’ ili oznoje. 

Istraživanje koje je finansirala Britansko udruženje za srce (BHF), pokazuje da se 61 posto djece tokom prve godine praćenja dnevno intenzivnom fizičkom aktivnošću bavilo najmanje jedan sat. 

No do šeste godine života samo ih je 41 posto nastavilo s istom aktivnošću. Fizička aktivnost posebno je pala među djevojčicama, preciznije s 54 na 28 posto do završetka osnovne škole. 

Slikovni rezultat za fizicka aktivnost dece"

– Primijetili smo značajnu razliku u razini fizičke aktivnosti među dječacima i djevojčicama u dobi od šest godina. U odnosu na dječake, djevojčice su vježbale puno manje, a više vremena provodile sjedeći i radnim danima i vikendima. Intenzivnijom fizičkom aktivnošću djevojčice su se prestajale baviti ranije, pa se jaz među djevojčicama i dječacima postepeno povećavao u dobi između šest i 11 godina – navodi se u istraživanju. 

Istraživanje je pokazalo i razlike u indeksu tjelesne mase do jedanaeste godine života. 

Naprimjer, dijete koje je bilo pretilo sa šest godina, a takvo je ostalo do jedanaeste, intenzivnom fizičkom aktivnošću se bavilo deset minuta kraće tokom radnih dana u dobi od 11 godina, u odnosu na dijete zdrave tjelesne težine u dobi od šest i jedanaest godina. 

Autori istraživanja istakli su da su “podaci prikupljeni u područjima oko jednoga britanskog grada u kojem uglavnom žive etnički Britanci, što ograničava mogućnost generalizacije kada su posrijedi ostali dijelovi zemlje i ostale etničke skupine”. 

Slikovni rezultat za fizicka aktivnost dece"

Iznesene brojke upućuju na to da moramo učiniti više kako bismo povećali fizičku aktivnost djece sve do adolescentskog doba – rekao je glavni autor istraživanja, prof. Russel Jago. Kazao je kako nije riječ o tome “da djeca moraju više vježbati, već da moraju neprestano održavati razinu fizičke aktivnosti.”

– Razvoj ranih strategija koje bi pomogle djeci da zadrže razinu fizičke aktivnosti mogao bi obuhvatiti i programe aktivnosti nakon škole, uz fokusiranje na učestvovanje u nekim popularnim sportovima i stavljanje većeg naglaska na promociju aktivnosti tokom vikenda – smatra Jago. 

Od ranije se zna da pretila djeca vrlo često ostanu pretila i u odrasloj dobi, zbog čega su izložena većem riziku od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska u kasnijoj životnoj dobi. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu International Journal of Obesity.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *