Dodikov ideolog otkrio plan: HDZ bi podržao poziv za povlačenje iz vojske, suda, tužilaštva…

Nenad Kecmanović, profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, član Senata RS-a i lični ideolog Milorada Dodika, od kraja 80-ih godina do danas prešao je put od člana Saveza Komunista Jugoslavije, predsjednika Saveza reformskih snaga u BiH, bio je i član ratnog Predsjedništva RBiH, poslijeratni funkcioner entiteta Republika Srpska, i na koncu svjedok odbrane nekoliko Srba osuđenih za ratne zločine u Haškom tribunalu.

Svjedočio je i na poziv ratnog zločinca Radovana Karadžića.

U izjavi timu odbrane koja je uvedena u dokaze, Karadžića je predstavljao kao mirotvorca koji je činio sve da zaustavi rat, a rukovodstvo Bošnjaka na čelu sa prvim predsjednikom RBiH Alijom Izetbegovićem optužio za otpočinjanje sukoba.

Tvrdio je na suđenju Karadžiću, a i danas to tvrdi u svakoj prilici, da je u ratu vođena propaganda sa ciljem da se Srbi predstave zločincima, a Bošnjaci žrtvama.

Za Kecmanovića, entitet Republika Srpska je uz Srbiju “druga srpska država”.

Tako je u intervjuu za Glas Srpske još jednom iskoristio priliku da kaže kako je “BiH nemoguća država”, što je i svakodnevna mantra lidera SNSD-a Milorada Dodika, a prema uputama iz Memoranduma SANU II.

-Koliko god otezanje sa formiranjem Vijeća ministara BiH šteti svim narodima i entitetima, toliko i dokazuje da je BiH nemoguća država, što više pogađa Bošnjake koji vjerovatno računaju da će time isprovocirati neku intervenciju Zapada – kaže Kecmanović.

Na pitanje koje poteze očekuje, kada je riječ o političkoj platformi čije je upućivanje u Narodnu skupštinu RS-a najavio lider SNSD-a Milorad Dodik, Kecmanović je odgovorom otkrio tajne planove i dogovore: 

-Dodik je već spomenuo da će predložiti da se razgovara o  povlačenju iz sporazuma o vojsci, sudu, tužilaštvu, indirektnim porezima i svemu što su nametnuli visoki predstavnici. Zastupnici HDZ-a bi sigurno podržali takvu inicijativu, a bila bi to i prilika da se najzad više progovori o tome kako je konstruirana ta naknadna “dobrovoljna” zastupnička saglasnost na samovoljne ustavne intervencije visokih predstavnika. Bila su to olovna vremena kada su poslije rata haški istražitelji širom Republike Srpske hvatali i privodili ratne političke funkcionere i oficire. Ucjenjivani su da budu ili optuženi ili kooperativni. Taj mračni kontekst u kome je OHR uspješno pritiskao i srpske zastupnike, Ashdown je cinično komentirao da je od Srba “dobijao i više nego što je tražio”, rekao je Kecmanović.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *