BHRT poziva policijske agencije da zaštite novinara Bošnjaka

 

Novinari i ostali uposlenici BHRT-a najoštrije osuđuju “najnoviji napad gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na novinara Informativnog programa BHT1 i dopisnika iz Zenice Haruna Bošnjaka, te ostale novinare iz toga grada koji su se ponovo našli na udaru gradonačelnika”.

– Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović otvoreno s govornice Gradskog vijeća u Zenici poziva na linč, između ostalih i navijače FK Čelik, našeg novinara Haruna Bošnjaka, navodi BHRT u saopćenju za javnost.

Istovremeno, javnost podsjećaju da je u toku pravni postupak zbog ranijih napada gradonačelnika Kasumovića na kolegu Bošnjaka.

– Kasumovića smo već upozorili da prestane s blaćenjem našeg novinara, te da ukoliko ima neke dokaze protiv njega, sve to predoči RAK-u i nadležnim institucijama, naravno i BHRT-u kao matičnoj kući. Uprkos tome, ponovile su se prijetnje i pozivanje na javni linč, što predstavlja najgrublje kršenje prava novinara na slobodan i dostojanstven rad u njihovoj misiji da objektivno i pravovremeno informiraju javnost o svim relevantnim događanjima iz sredina u kojima rade – navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST – Novinari na udaru Fude Kasumovića: Prijetio Harunu Bošnjaku sa BHT-a, nije poštedio ni ostale kolege

BHRT poziva sve policijske agencije da zaštite novinara Haruna Bošnjaka, “jer je zbog Kasumovićevih navoda njemu ugrožen život, kao i život njegove porodice”.

– BHRT će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da zaštiti prava novinara, o čemu će upoznati i evropske novinarske asocijacije i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama – navodi se u saopćenju.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *