EU parlamentarci razočarani Schmidtom: Učvršćuje podjele

“Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da ne razumije razloge zbog kojih je kritikovan”, poručila je europarlamentarka Tineke Strik o današnjem saslušanju visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Saslušanje, odnosno sastanak, je održano iza zatvorenih vrata.

“Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH pogođenim njegovim odlukama, s obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, te smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično”, kazala je Strik i dodaje da je takav potez sprječava da u javnosti komentariše šta je ko tačno rekao tokom sastanka.

“Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i u vezi sa sadržajem i vremenom njegove odluke od 2. oktobra. Ona učvršćuje podjele, umjesto da se kreće ka inkluzivnom društvu. Retroaktivno mijenjati izborna pravila je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje“, poručila je Strik u izjavi.

“Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred HDZ-ovim zahtjevima, oduzimajući im sve poticaje da sudjeluju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da se bolje objasni javno”, zaključila je.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *